SDP najavljuje
0

Prva platforma koja mijenja praksu formiranja vlasti

SRNA/FENA
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Lideri SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, SDA Sulejman Tihić, Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladen Ivanković Lijanović i HSP-a BiH Zvonko Jurišić sutra će na konferenciji za novinare u Sarajevu predstaviti usaglašenu zajedničku programsku platformu.

Prema riječima portparola SDP-a BiH Damira Mašića, riječ je o prvoj programskoj platformi nakon Dejtonskog sporazuma i potpunoj promjeni dosadašnje prakse formiranja vlasti na bilo kom nivou na bazi ministarskih fotelja.

"Široka platforma zove se Osnove za formiranje vlasti u Federaciji BiH i platforma zajedničkog nastupa u institucijama BiH u mandatnom periodu 2010-2014. godina, a bavi se prioritetima djelovanja u ovom mandatnom periodu", rekao je Mašić Srni.

On je rekao da navedeni dokument sadrži sva bitna pitanja od ustavnih promjena, mape puta za evro-atlantske integracije, rješavanja pitanja državne imovine, popisa stanovništva, ekonomskih i političkih prioriteta do konkretnih zakonskih rješenja i institucionalne ravnopravnosti naroda i građana na cijeloj teritoriji BiH.

"Platformu su usaglasile i prihvatile ove četiri partije, ali je otvorena i za druge partije da joj se pridruže", dodao je Mašić i najavio da će dokument o zajedničkom djelovanju četiri stranke sutra biti podijeljen novinarima, te da će biti objavljen i na stranačkim portalima.

Programskom platformom koju su usaglasili Stranka demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka Radom za boljitak, osigurana je institucionalna ravnopravnost konstitutivnih naroda i ostalih na cijelom teritoriju BiH, saopćeno je iz SDA.

Ova stranka smatra da platforma tretira sva važnija pitanja i principe po kojima će se rješavati postojeći problemi u BiH.

"Ovim dokumentom se osigurava institucionalna ravnopravnost svih konstitutivnih naroda - Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih na cijelom teritoriju BiH", navodi se u saopćenju i dodaje da platformom nije tretirano pitanje raspodjele pozicija u institucijama vlasti.

"Pozivamo i druge stranke, posebno one s hrvatskim predznakom, da razmotre platformu i da zajedno usuglasimo konačan tekst, te da nakon toga dogovorimo konačnu implementaciju izbornih rezultata", saopćeno je iz SDA.