Sarajevo
0

Prva mini-INPUT konferencija o javnom televizijskom servisu

FENA
Prva Mini-INPUT (International Public Television) internacionalna konferencija o javnom televizijskom servisu u Evropi počela je rad danas u Sarajevu.

Sudionici skupa, upriličenog u prostorijama Goethe- instituta razmatraju pitanja u vezi sa statusom bh. javnog servisa na međunarodnom planu, te načine na koji se javni servisi u BiH mogu uključiti u internacionalnu debatu o zadaćama i ciljevima televizije u javnom interesu.

Obraćajući se u uvodnom dijelu skupa ambasadori Republike Poljske i Republike Mađarske u BiH Andrzej Tyszkiewicz i Imre Varga ukazali su na značaj koji javni emiteri imaju u demokratskoj tranziciji zemalja koje se nalaze na putu pridruživanja Evropskoj uniji (EU).

Istaknuli su važnost jačanja javnih emitera te njihovu ulogu u razvoju regionalne saradnje i produkcijskoj razmjeni.

Sudionike konferencije pozdravila je i direktorica Goethe-instituta u Sarajevu Petra Raymond, uz napomenu kako će skup u glavnom gradu BiH biti prilika za razmjenu iskustava, kao i predstavljanje produkcije javnih emitera.

U okviru prvog dana sudionici trodnevne konferencije elaborirali su temu "Šta predstavlja televizija u javnom interesu u Evropi?", o čemu su govorili medijski eksperti iz Njemačke i Švajcarske, fokusirajući se na značaj javnih emitera u njegovanju kulturnog identiteta, dijaloga, kao i na planu općeg razvoja svake demokratske zajednice.

Organizator Mini-INPUT-a je Goethe-institut u Sarajevu u saradnji s ambasadama SR Njemačke, Republike Italije, Švicarske, Republike Mađarske i Republike Poljske.

Konferenciji prisustvuju predstavnici triju javnih televizija iz BiH, te predstavnici TV i radio kuća iz više evropskih zemalja.

INPUT- konferencija održava se jedanput godišnje i na njoj se preispituju i ponovno definiraju pravila i norme filmske produkcije. Radi se o međunarodnoj konferenciji koja se bavi isključivo inovativnim formatima i programima javnog servisa.

Naredna ovakva konferencija bit će upriličena u Varšavi u maju, a nakon toga slijedi skup u Budimpešti u toku 2010. godine.