Sarajevo
0

Prva godišnjica smrti Denisa Mrnjavca

Sarajevo-x.com
Učenici Katoličkog školskog centra u četvrtak će komemorativnim skupom i obilaskom groblja obilježiti prvu godišnjicu od smrti njihovog druga, tragično ubijenog mladića Denisa Mrnjavca.

Osim toga, Fondacija Denis Mrnjavac, koja je osnovana radi stipendiranja učenika slabijeg imovinskog stanja, organizira i manifestaciju "Sportom protiv nasilja“, u sklopu koje je planirano održavanje turnira u šahu, košarci, karateu, kao i okruglog stola na temu zaustavljanja nasilja.

Podršku Fondaciji pružile su mnogobrojne institucije u Kantonu Sarajevo, a akciji prikupljanja novčanih sredstava za održavanje manifestacije pridružili su se i sportski djelatnici. Jedan od njih je i Goran Džekić, koji je prema izboru sportskog Saveza za 2005. proglašen najboljim karatistom u BiH. On smatra da je ova manifestacija odličan primjer koji trebaju mnogi slijediti.

"Prije svega biće ovo prilika za odati počast nedužnom dječaku koji je stradao ni kriv, ni dužan. Sva prikupljena sredstva od ove manifestacije ići će na račun Fondacije Denisa Mrnjavca koje će kasnije ići u fond za stipendiranje nekoga od uspješnih srednjoškolaca", kaže Džekić.

Denis Mrnjavac ubijen je 5. februara 2008. godine u jednom od sarajevskih tramvaja, kada su ga trojica mladića bez ikakvog razloga fizički napala. Denis je podlegao od rana koje mu je nožem nanio maloljetni Nermin Sikirić, koji je za ovo ubistvo dobio 10 godina zatvora.