BiH
0

Prva faza bh. Programa koordiniranog odgovora na HIV

FENA
Predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i nevladinog sektora prezentirali su danas u Sarajevu rezultate dvogodišnje implementacije programa nazvanog "Koordinirani državni odgovor na HIV i TBC u ratom porušenom i izuzetno stigmatizirajućem okruženju" i materijale nastale tokom njegove implementacije.

Na prezentaciji je istaknuto da se radi o programu koji se od kraja 2006. godine provodi u cijeloj BiH, a finansira ga Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije (GFATM). S obzirom na rezultate, GFATM je odobrio drugu fazu granta koja bi trebalo da traje do kraja oktobra 2011. godine. Ukupni budžet petogodišnjeg granta je oko 11 miliona dolara od čega je za drugu fazu implementacije planirano oko šest miliona dolara.

Program provode zajedničkim snagama nevladin i nevladin sektor što je označeno kao njegova posebna vrijednost, a kao primarni cilj je jačanje postojećih i uspostavljanje novih institucija pružanja zdravstvenih usluga BiH u oblasti prevencije HIV/AIDS-a kao i rad na smanjenju obilježavanja različitosti - stigme i diskriminacije.

Među rezultatima postignutim u dvije godine realizacije Programa navedena je vršnjačka edukacija za 115.000 mladih od 15 do 24 godine o HIV/AIDS-u i seksualno prenosivim infekcijama, 677 osoba obuhvaćeno je programom metadonske supstitucije u pet metadonskih bh. centara, 34 osobe su liječene antiretroviralnom terapijom u tri KC u BiH, a HIV prevencija je uvedena i u romsku populaciju i raseljene osobe.

Prezentirani su i ostali materijali koji su nastali u prvoj fazi Programa. Radi se o Protokolu za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje, te istraživanju u populacijama pod povećanim rizikom kojim je obuhvaćeno 230 MSM ispitanika (muškarci koji imaju seksualnih odnos s muškarcima) i 150 žena koje usluge pružaju za novac i drugo materijalno dobro iz osam bh. gradova. U ovoj fazi Programa izrađen je i Priručnik "Živjeti s HIV-om" koji su uradili stručnjaci koji rade sa zaraženim osobama, kao i Priručnik vršnjačke edukacije.

BiH spada u zemlje s malim brojem registriranih slučajeva zaraženih HIV-om. Naglašeno je da bi trebalo učiniti sve da tako ostane, ali i upozoreno da treba obratiti pažnju na pojedince koji se nalaze u visokom riziku.

Bh. program "Koordinirani državni odgovor na HIV i TBC u ratom porušenom i izuzetno stigmatizirajućem okruženju" i prateći materijali prezentirani su danas i u Banjoj Luci.

Prezentacije su upriličene u povodu 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv HIV-a, a tim povodom pročitana je i poruka generalnog sekretara UN-a.