BiH
296

Prva atletska staza na području općine Novi Grad bit će uskoro gotova

Piše: M. N.
Izgled zemljišta prije uređenja
Stanovnici općine Novi Grad dobit će uskoro novi sportski sadržaj - atletsku stazu. Riječ je o prvoj stazi ovakve vrste koja je namijenjena za razvoj sportskih vještina.

Izgradnja atletske staze počela je u prošloj godini kada je provedena procedura javne nabavke. Bitno je istaći da je staza projektovana i građena zajedno sa stadionom koji se nalazi unutar atletske staze, a na kojem će biti umjetna trava. Kapacitet stadiona je 500 osoba. Ranije je na tom prostoru bio izgrađen heliodrom koji je također bio u devastiranom stanju i dva manja betonska igrališta. Unutar kasarne postojala je betonirana staza za trčanje, gdje se sada gradi atletska staza sa tartan podlogom dimenzija potrebnih za takmičenja.

"Prošle godine općinski načelnik Semir Efendić uputio je inicijativu Vladi Federacije BiH za dodjelu kasarne Safet Zajko Općini Novi Grad Sarajevo, kao neperspektivne vojne imovine, u svrhu formiranja Centra za edukaciju, sport i rekreaciju. Kako se radi o kompleksu od 11 hektara površine sa dosta zelenila, ideja je bila da se taj prostor izgradi kao parkovski prostor i da se dio postojećih objekata iskoristi za neku vrstu edukacije, a da se dio sportskih terena, koji su postojali od ranije, adaptira i stavi u funkciju sporta. Vlada FBiH je u martu 2014. godine donijela Odluku o dodjeli kasarne na korištenje Općini Novi Grad, nakon čega su počele aktivnosti na raščišćavanju terena koji više od desetak godina nije korišten i bio je potpuno zarastao i devastiran. Aktivnosti na uređenju prostora kasarne traju duže od godinu dana", kazala je za Klix.ba Amina Vatreš Nezirović iz Press službe Općine Novi Grad.

Vrijednost ugovorenih radova na izgradnji atletske staze iznosi 104.000 KM što je osigurano iz budžeta ove općine. Trenutno se privode kraju radovi na atletskoj stazi nakon čega će se raditi postavljanje umjetne trave na stadionu, gdje je već završena podloga, drenaže, ivičnjaci i ostalo.

"Ova staza će značiti puno kako za sportiste, tako i za rekreativce. Atletika je bazni sport koji je vrlo važan za sve druge sportove i dio je nastavnih planova i programa osnovnog i srednjeg obrazovanja i ona će sigurno značiti puno. Naročito je dobro što je njena lokacija pogodna i nalazi se na trouglu između najvećih novogradskih naselja Alipašinog Polja i Dobrinje. Osim toga, ona je pogodna i za stanovnike drugih novogradskih naselja, jer će izgradnjom IX transverzale, kompleks biti potpuno približen i stanovnicima ostalih naselja", kazala je Vatreš Nezirović.

Ovaj prostor bit će obogaćen i drugim sportskim sadržajima, kao što su skok udalj, skok uvis i sl.

"Iako će sportski dio objekata biti završen ranije, naša ideja je da se cijeli kompleks otvori, najvjerovatnije u julu, nakon što se izgradi pješački most preko Miljacke u blizini studentskih domova u Nedžarićima. Već je raspisan javni tender za izbor izvođača radova na izgradnji tog mosta koji će povezivati novoizgrađenu biciklističku stazu sa kompleksom koji uređujemo, tako da će i dio biciklističke staze prelaziti preko tog mosta i ulaziti u Centar za edukaciju, sport i rekreaciju", rekla je Vatreš Nezirović.

Na atletskoj stazi danas je postavljen drugi sloj i ona bi trebala biti gotova za nekoliko dana.