BiH
370

Prusac: Više desetina hiljada muslimana na 506. Danima Ajvatovice

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Više desetina hiljada muslimana, vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine okupilo se danas na jednom od najpoznatijih dovišta nedaleko od Prusca na 506. manifestaciji Dani Ajvatovice.

Današnji program obilježavanja manifestacije Dani Ajvatovice počeo je u 8 sati polaskom konjanika ispred Handan-agine džamije ka Ajvatovici, nakon čega je uslijedio prolazak kroz stijenu i učenje dove. Na platou Ajvatovice uslijedio je svečani program gdje su se prisutnima obratili Muftija travnički Ahmed ef. Adilović te reisul-ulema Husein ef. Kavazović.

Adilović je kazao da je moto Ajvatovice "Tradicijom do identiteta", dok je Kavazović u svome govoru istakao važnost da vjernik mora misliti i na druge osobe, a ne samo na sebe.

"Poslanik Muhammed a.s. je kazao da je najbolji čovjek onaj koji najviše koristi drugim ljudima, a tim riječima je vođen bio i Ajvaz dedo koji je svojom dovom molio Uzvišenog da dovede vodu u Prusac", izjavio je Kavazović te je u svom govoru i negirao narodsku frazu da je Ajvatovica "mali hadž".

Nakon obraćanja zvanica uslijedilo je klanjanje podne-namaza i učenje dove, a nastvak programa Dani Ajvatovice nastavlja se 1. juna u Fojnici dramom Elči Ibrahim-paša, dok će posljednja manifestacija biti održana u Jajcu izložbom slika "Kistom kroz Jajce".

Bošnjačka zajednica kulture Preporod iz Gornjeg Vakufa sa ciljem očuvanja tradicije i Ajvatovice snimila je videospot za ilahiju "Tevba" koji je sniman na lokaciji Prusca i Ajvaz dedine stijene.

Obilježavanje 506. Dana Ajvatovice počelo je 6. maja, a centralni dio programa završava se danas.