Haris Silajdžić
0

Prudski sporazum kao Miloševićev projekat

FENA
Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić tvrdi da je cilj dogovora trojice lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH Sulejmana Tihića, Milorada Dodika i Dragana Čovića podjela Federacije BiH, odnosno stvaranje trećeg entiteta na području s većinskim hrvatskim stanovništvom.

On smatra da je ideja o nekoj vrsti podjele FBiH predmet razgovora i izvan BiH, a da te razgovore iniciraju upravo lideri ovih triju stranaka.

-Za tu trojku ovakva RS je neupitna. Prema tome, šta je upitno i o čemu se razgovara. Razgovara se o FBiH, izjavio je Silajdžić na pres-konferenciji SBiH u Sarajevu.

On je također ustvrdio da se kroz Prudski sporazum ostvaruje projekt Slobodana Miloševića, koji je u Dejtonu prvo tražio teritorijalni princip raspodjele imovine.

-Sada se u Prudskom sporazumu ponavlja taj ultimatum i radi se na tome da se taj Miloševićev zahtjev ostvari sada, kazao je Silajdžić.

On je stava da se pokušava postići etnizacija državne imovine i razvlašćivanje države BiH te prejudicirati ustav i buduće ustrojstvo BiH.

-Pokušava se ukloniti jedan vrlo važan integrativni faktor na putu ka konačnoj etničkoj podjeli BiH, a to je imovina, tvrdnje su predsjednika SBiH.