SDU BiH
0

"Prudski sporazum bio i ostao samo pokušaj kompromisa"

FENA
Povodom prekida pregovora u Mostaru između lidera triju vladajućih partija u BiH, predsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Nermin Pećanac saopćio je danas da je Prudski sporazum 'bio i ostao samo pokušaj stvaranja klime za postizanje političkog kompromisa vladajućih struktura o najvažnijim pitanjima za funkcionisanje države BiH'.

SDUBiH poziva međunarodnu zajednicu da se aktivno uključi i pomogne u iznalaženju rješenja, a građane da se politički osvjeste i glasaju za 'političke snage koji žele samo normalnu državu i čija je politička logika da su različitosti u BiH, samo bogatstvo ove države', saopčio je Pećanac.

"Sva pompa oko ustavne reforme poslužila je domaćim političkim elitama da prikriju vlastite slabosti, kriminal i nagomilane ekonomsko-socijalne probleme, na šta je SDUBiH svojevremeno i upozoravao. Postalo je jasno da se ultimativnom politikom koja dolazi iz RS-a čiji je glavni protagonist Milorad Dodik želi stvoriti klima neodrživosti BiH kao međunarodno-pravno priznate države i stvoriti preduslovi za disoluciju zemlje.

Sa druge strane, lutanje, kao i permanentne nesuglasice lidera Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH, kao i politička dezorijantiranost Socijaldemokratske partije BiH, ohrabrili su Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH za otpočinjanje procesa stvaranja trećeg entiteta u BiH čiji je vjerni potparol i veliki zagovornik Milorad Dodik", naveo je u saopćenju za javnost Nermin Pećanac.

Antagonizmi, netrpeljivost i sve jača nacionalna polarizacija, smatra on, imaju jedan cilj - prikrivanje kriminala, korupcije i mita i u vlastitim redovima 'pozivanjem na tobožnji patriotizam, nacionalnu samobitnost i isključivost', navodi se u saopćenju SDU-a BiH.