Sastanak u Banjaluci
0

Prudski proces treba nastaviti

FENA
Lideri SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović u nedjelju su na sastanku u Banjoj Luci kojem je prisustovao i visoki predstavnik u našoj zemlji Valentin Inzko potvrdili opredjeljenje da se riješi pitanje vojne imovine u BiH te poručili kako „prudski proces“ nema alternativu i da ga treba nastaviti, uz uključivanje i drugih bh. političara.

Obavezu da sazove naredni sastanak "prudske trojke" na sebe je preuzeo visoki predstavnik.

Na sasatnaku je zajedno sa ekspertima razgovarano o načinu na koji bi se 69 perspektivih vojnih lokacija u BiH uknjižilo, a kako je rekao Dodik, iako smatra da je o tome postignut napredak, važno je uključiti i druge političke predstavnike u razgovore o tome pitanju kako bi se postigla puna saglasnost.

Naveo je i da rješenje neće biti na štetu nijedne strane u našoj zemlji.

Dodik je izrazio žaljenje što se razgovorima nije odazavao lider SDA Sulejman Tihić, ne želeći komentirati razloge koje je Tihić naveo za svoj izostanak.

Izrazio je nadu i kako će se stvoriti uvjeti da se razgovori nastave, što je ponovio i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je napomenuo da su i međunarodnim zvaničnicima ranije sva tri lidera obećala da će se danas nastaviti razgovori „prudske trojke“.

Čović kaže i da svako treba da iznese svoje razloge zašto nije ili jeste došao na razgovore, te je podsjetio da je o održavanju današnjeg sastanka u subotu razgovarao i s predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom, predstavnicima američke ambasade u BiH i drugim međunarodnim zvaničnicima.

„Zato sam preuzeo obavezu da danas dođem ovdje te da kroz ovakve direktne razgovore, koji apsolutno nemaju alternativu, pokušamo riješiti probleme koje imamo“, rekao je lider HDZ-a BiH i naveo da se „mora poslati jedna afirmativna poruka“ budući da krajem mjeseca zasjeda i Vijeće za implemetaciju mira.

Plan je bio, precizirao je, da se do tada riješi svih pet plus dva postavljena uvjeta i cilja, a da se julu se nastave razgovori na druge teme koje, naveo je, opterećuju BiH.

Ukoliko se prestane razgovarati, zaključio je, u BiH ćemo imati "jednu anarhiju i opći zastoj", a sadašnje vrijeme ekonomskih i drugih problema tjera sve da pokažu odgovornost.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je da je preuzeo na sebe da sazove naredni sastanak lidere „prudske trojke“, a održao bi se prije sjednice Vijeća za implemetaciju mira koje zasjeda krajem mjeseca, s ciljem da se nađu rješenja u korist građana BiH.

Naglasio je i kako podržava „prudski proces“, odnosno svaki proces koji se zasniva na dijalogu i kompromisu, budući da su to evropski standardi, a izraženo je i zajedničko opredjeljenje da se i drugi bh. političari uključe u ovaj proces.

Za „prudski proces“ je rekao da ima i podršku Javiera Solane, potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena, te zvaničnika Bruxellesa, jer su ga započele domaće snage i on je budućnost BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o onome što je urađeno na ispunjavanju uvjeta za liberalizaciju viznog režima za našu zemlju, kao i državnoj imovini, o čemu će se prvo raspravljati u nadležnim radnim grupama.