Sulejman Tihić
0

"Prudski proces (ni)je propao"

SRNA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je danas da njegov nedolazak na sastanak prudske trojke u Banjaluci može da znači da je prudski proces propao, ali i ne mora.

Tihić je rekao novinarima u Sarajevu da će njegovo prisustvo na narednom sastanku zavisiti od toga da li će, kako je rekao, antidejtonsko djelovanje biti završeno ili ne.

"Nema koristi činiti jedna ili dva koraka naprijed, dok istovremeno činimo četiri ili pet koraka nazad", istakao je Tihić.   

Tihić je potvrdio ranije datu izjavu da nije otišao na sastanak prudske trojke u Banjaluku "zbog toga što smo u posljednje vrijeme svjedoci intenzivnog antidejtonskog djelovanja, ponašanja i izjava".   

"Kap koja je prelila čašu je intervju predsjednika Vlade Republike Srpske (RS) Milorada Dodika uoči sastanka, gdje je jasno, po ne znam koji put, negirao državu BiH, njene institucije, ustav, zakone, pozivao na kršenje zakona i ustava. Tim eje stvorio atmosferu u kojoj se nije moglo očekivati da bilo šta dogovorimo", smatra Tihić dodavši da "antidejtonsko ponašanje ruši prudski proces".

On smatra da je sve što je usvojila Narodna skupština RS "antidejtonsko ponašanje" i  istakao  da je to jasno rekao visoki predstavnik, koji, kao vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma, jedini ima pravo da to kaže.  

U Banjaluci je juče održan sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika, lidera HDZ BiH Dragana Čovića i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, kojem nije prisustvovao lider SDA SUljeman Tihić iako je bio pozvan.
Dodik je izjavio juče da je sa Inzkom i Čovićem potvrđeno opredjeljenje za prudski proces.

Lider SNSD-a je izrazio žaljenje što sastanku, koje je ranije zakazan kao sastanka "prudske trojke", nije prisustvovao i lider SDA. 

"Radili smo u jednoj dobroj atmosferi, a promovisali smo i uspjehe o pitanjima liberalizacije viznog režima. Spreman sam da nastavim ove razgovore i žao mi je što Tihić nije tu. Ne želim da komentarišem niti ulazim u odluku koju je donio i očekujem da će narednih dana biti stvoreni uslovi za održavanje sastanka i razgovare o ovim temama", naglasio je Dodik.