Sulejman Tihić
0

Prudska trojka pred raspadom?

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da njegov nedolazak na sutrašnji sastanak u Banjaluku na određeni način znači da se prudska trojka raspala, ali da, kako je naveo, ne treba nikad gubiti nadu do kraja.

On je ponovio da neće prisustvovati sastanku u Banjaluci zbog sinoćnjih izjava premijera RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika, kojima je, kako tvrdi, negirao BiH, njene zakone, institucije, Ustav i reforme.

"Međunarodna zajednica, OHR i Evropska komisija tolerišu pozivanje Dodika na nepoštivanje zakona i negiranje države", rekao je Tihić.

On tvrdi da je Dodik imao informacije o jednom, kako je naveo, oportunističkom stavu Brisela i OHR-a kada su u pitanju zaključci Narodne skupštine RS o efektima prenosa ovlaštenja sa RS na BiH.

"Incko je trebao da poništi zaključke Narodne skupštine RS,  koji su antidejtonski, ali izgleda da svi u međunarodnoj zajednici zaziru od politike isključivosti i oni njoj povlađuju i vrše pritisak na one koji su za dogovor i razumna rješenja", rekao je Tihić.

On ističe da je razlog zbog čega se međunarodna zajednica tako ponaša to što je jedan od prioriteta Brisela Srbija i njen evropski put i da zbog toga "ne žele da se talasa u BiH, jer se to odmah preliva u Srbiju i odražava na njenu stabilnost". 

"Srbija je favorit EU, koja ne želi da se izvrši destabilizacija prilika u toj zemlji koja ima evropski nastrojeno rukovodstvo i oni smatraju da bi bilo kakvim pritiscima prema Dodiku i RS ojačali radikalne snage u Srbiji", tvrdi Tihić. 
On je rekao da visoki predstavnik u BiH nije dobio podršku iz Brisela za ukidanje skupštinskih zaključaka.

"Incko dobija upustva iz Brisela, a mi smo svjedoci koliko su oni principijelni. Kada smo radili reformu policije došlo je do potpunog odustanka od tri evropska principa i sada imamo antidejtonske zaključke Narodne skupštine RS na koje sa pravom ukazuje i Incko, ali izgleda da nije dobio podršku iz Brisela", rekao je Tihić.

On smatra da je Brisel podjeljen po pitanju BiH i podrške Incku u primjeni bonskih ovlaštenja i dodao da bi trebalo pokušati da se SAD što više uključe u rješavanje problema u BiH.

"Trebamo pokušati što više uključiti SAD u rješavanje problema u BiH, jer je očito da u EU ima dosta neodlučnosti i neprincipijelnosti i zato se sada nalazimo u ovakvoj situaciji", rekao je Tihić.

On je rekao da ne sumnja u dobronamjernost Incka i njegovu želju da popravi stanje u BiH, ali da je, kako je naveo visoki predstavnik, neodlučan i nedovoljno angžovan.