Sulejman Tihić
0

Prudska trojka nema kapaciteta da riješi sve probleme

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt i zamjenik američke državne tajnice James Steinberg pozvali su u petak tokom susreta na marginama "Croatia Summita" u Dubrovniku trojicu vodećih političara iz Bosne i Hercegovine da nastave pregovore o ključnim reformama u zemlji.

"Nadam se da se možemo dogovoriti, ali vrijeme nam izmiče. Bildt i Steinberg su pokazali spremnost pomoći kako bismo završili započete dogovore", rekao je nakon sastanka predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Na sastanku u Dubrovniku sudjelovali su i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i Saveza nezavisnih socijaldemoktrata (SNS) Milorad Dodik te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i američki ambasador u BiH Charles English.

Čović je dodao kako se zauzeo za promjenu Ustava BiH te, kao i Dodik, izglednijim za postizanje dogovora smatra nastavak razgovora trojice umjesto razgovora pet ili osam političara, što predlaže Tihić.

Čović je pozvao visoke dužnosnike SAD-a i EU-a da omoguće pristup BiH NATO-u kako bi se "smirilo sigurnosno i političko stanje u BiH".

Dodik se, ocijenivši da razgovore treba zadržati u okviru prudske trojice, usprotivio Tihićevu zahtjevu.

"Razumljivo je da Tihić ima teškoća s potporom prijedlozima prudske trojice, prije svega na bošnjačkoj političkoj sceni", dodao je Dodik.

Tihić je pak istaknuo da prudska trojica više nemaju "kapacitet" za rješavanje svih pitanja.

Na sastanku je zatražio da u pregovore bude uključeno najmanje pet ili pak osam političkih čelnika.

Čović je izvijestio kako će se novi susret te trojice s američkim kongresnicima o nastavku razgovora održati u nedjelju u rezidenciji američkog ambasadora u BiH Charlesa Englisha.

Poseban susret u sljedeći četvrtak s Čovićem, Dodikom i Tihićem organizirat će visoki predstavnik Valentin Inzko.