Mladen Bosić
0

'Prudska trojka dogovorila plan oko ustavnih promjena u BiH'

FENA
Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić danas je na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci saopćio da raspolaže informacijama da je „prudska trojka“, odnosno lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA Sulejman Tihić i HDZ Dragan Čović dogovorili plan i sadržaj usvajanja ustavnih promjena.

On tvrdi da je „osnova izmjena Ustava BiH ranije propali aprilski paket, kao i dio koji je napravljen u prudskom dogovoru“

Ustvrdio je i da su lideri stranaka, koji bi podržali te ustavne promjene, svjesni da to ne bi dobilo podršku građani na izborima, te da je zbog toga „napravljen plan“ koji se sastoji od pet segmenata.

“Prvi segment je proizvodnja opće institucionalne krize u BiH, koja je u toku i to se već očigledno radi i to na nivou BiH, SDA, a u Federaciji BiH HDZ, a sve to kao rješenje objavljuje SNSD kao mogućnost raspisivanja vanrednih izbora u BiH“, rekao je Bosić.

Drugi segment, tog, kako kaže Bosić plana, je usvajanje promjena izbornog zakona, koji bi omogućio održavanje vanrednih izbora.

Prema njegovim riječima, treći dio plana je međusobno optuživanje ovih aktera, što znači da će 'prudska trojka' voditi igru u dizanju nacionalnih tenzija, a četvrti dio plana je to da će ta novoizabrana skupština usvojiti bez problema već dogovorene ustavne promjene.

Bosić dalje tvrdi da je peti dio plana „skidanje krivičnih prijava prvostepenih i drugostepenih presuda sa stranačkih lidera, koji su dogovorili ustavne promjene sa međunarodnom zajednicom".

On kaže da se plan već odvija u prva dva segmenta, jer blokada izvršne vlasti u BiH i u Federaciji BiH je u toku, a provode se i promjene izbornog zakona u BiH, koji bi omogućio održavanje vanrednih izbora.

Najavio je i da će se SDS „suprostaviti ovakvim namjerama, koji su obmana glasača i sigurno nisu u interesu RS-a“, dodajući da su izbori sljedeće godine u oktobru korektor vlasti i sprečavaju ih da provedu ovaj plan.

Bosić kaže da će SDS spremno dočekati i eventulane vanredne izbore, ali neće učestvovati u „ovakvoj igri" političkih lidera vladajuće koalicije u BiH.