BiH
27

Prozor-Rama: Četrdeset ljudi zatražilo pomoć zbog trovanja vodom za piće

Piše: E. F.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Više od 40 osoba zatražilo je u protekla dva dana ljekarsku pomoć u Domu zdravlja Rama u Prozoru i to sa simptomima trovanja, a sumnja se da je ono prouzrokovano konzumiranjem vode za piće.

Enterokolitis, grčevi u stomaku i povraćanje glavni su simptomi sa kojima su se pacijenti javljali u Dom zdravlja. Iako zabrinjavajuće kliničke slike, svi su upućeni na kućno liječenje.

Potvrdila je ovo za Klix.ba uposlenica ovoga doma zdravlja dr. Mara Anđelić, istakavši kako je u ovakvim slučajevima klinička slika nešto složenija kod djece i hroničnih bolesnika.

"Svim pacijentima data je odgovarajuća terapija i očekujemo da će ovo brzo proći", kazala nam je ona.

Šta je moglo uzrokovati ovo trovanje za sada se sa sigurnošću ne može reći no pretpostavka je da se voda u lokalnom vodovodu zamutila nakon obilnih padavina pa je njena konzumacija dovela do trovanja.

To potvrđuje i apel JKP Vodograd, u kojem stoji da preporuka za građane da se voda za piće prije upotrebe prokuhava.

"Obavještavamo korisnike da vodu koju koriste za piće prokuhavaju. Zbog obilnih kiša i zbog prestanka vodosnabdjevanja prethodnih dana moguće je da je došlo do zamućenja u pojedinim područjima pa se zbog mjera predostrožnosti svima preporučuje da vodu za piće prokuhaju kako bi se izbjegle eventualne zaraze", saopćeno je iz ove ustanove.

No ovo obavještenje Vodograda stiglo je sa zakašnjenjem, odnosno već drugi dan nakon što su se pacijenti sa simptomima trovanja počeli javljati u Dom zdravlja Rama.

"Voda je analizirana neposredno nakon posljednjih velikih padavina i nalazi su bili uredni. Sada su ponovno izuzeti uzorci pa ćemo vidjeti da li je zaista voda uzrok", kazala je Anđelić.