BiH
21

Provozajte se gradskom magistralom u Zenici

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Realizacija projekta Glavne gradske magistrale počela je u martu 2012. godine, a danas je upriličeno svečano otvorenje prve dionice GGM-a dužine 3,2 kilometra.

Projekat izgradnje Glavne gradske magistrale je ideja koja je nastala jos davne 1982. godine, a 2016. godine nečije ideje su realizirane uz pomoć Saudijskog fonda za razvoj koji je Gradu Zenici odobrio kreditno zaduženje od 25 miliona američkih dolara.

U sklopu prve dionice Glavne gradske magistrale koja se prostire od Blatuške petlje, odnosno, isključenja za magistralnog puta M17 do dionice Bojinog vira, izgrađene su četiri saobraćajne trage i trotoari za pješake kao i biciklističke staze.

S obzirom da su sredstva za izgradnju gradske magistrale bila namjenska, Grad Zenica je na ulazu, po završetku svih radova na izgradnji saobraćajnica i kružnih tokova, napravila fontanu koja je oduševila sve Zeničane.

Projekat Glavne gradske magistrale u Zenici je omogućio lakše odvijanje saobraćaja, kretanje pješaka te prijevoz transporta i roba u industrijsku zonu.