CIKBiH
0

Provjerite biračko mjesto SMS porukom

FENA
Centralna izborna komisija (CIK) BiH predstavila je danas u Sarajevu projekt SMS centra, kojim se prvi put građanima BiH s biračkim pravom omogućava da putem SMS poruke provjere svoje biračko mjesto.

Tačnu lokaciju svog biračkog mjesta svaki birač može provjeriti slanjem svog jedinstvenog matičnog broja na broj telefona 091 12 12 12.

-Ovo je izuzetan važan projekt za birače, kojima se omogućava da slanjem poruke dobiju tačnu informaciju o svom biračkom mjestu na kojem će glasati na dan izbora, pojasnio je na prezentaciji predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

Izrazio je očekivanje da će na ovaj način mnogim biračima biti olakšana situacija na sam dan izbora i otklonjene konfuzije u vezi s tačnom lokacijom biračkog mjesta na kojem mogu glasati.

Broj telefona na koji se građani mogu provjeriti biračko mjesto je od jučer u funkciji i već je registrirano oko 4,5 hiljade poruka. Cijena jedne poruke je 0,10 KM + PDV.

Glavni partneri ovog projekta su tri bh. mobilna operatera - BH telecom, M-tel i HT Eronet, a finansijsku podršku su pružile vlade SAD-a, Švedske i Holandije u iznosu od 40 hiljada KM.

SMS centar dio je velikog projekata CIK-a za ovogodišnje lokalne izbore, koji ima za cilj informiranje birača i podsticanje da izađu na izbore i glasaju.

Predstavnici ambasada SAD-a, Švedske i Holandije u BiH izrazili su zadovoljstvo što su pomogli ovako važan izborni projekt, koji se promovira transparentan i jednostavan izborni sistem u koji građani imaju povjerenja.

-Primjenom ovog projekta trebao bi se povećati broj glasova na biračkim mjestima, jer će se smanjiti broj birača koji imaju probleme ili ne mogu pronaći svoje biračko mjesto, rekao je američki ambasador u BiH Charles English.