BiH
0

Provjeravaju se imovinski kartoni kandidata za Vijeće ministara BiH

FENA
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH započela je danas u Sarajevu proceduru razmatranja kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH koje joj je dostavio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Komisija razmatra informacije o predloženim kanidatima i o provjerama koje su obavili Centralna izborna komisija (CIK) BiH i SIPA, a obavit će i razgovore sa svim kandidatima.

Prilikom razmatranja obrazaca koje su ispunili kandidati uočeno je da su u dijelu koji se odnosi na imovinsko stanje podaci nepotpuni pa je zaključeno da se od kandidata zatraži da do četvrtka dostave Komisiji detaljnu informaciju o imovinskom stanju kako bi Komisija u četvrtak poslijepodne mogla donijeti konačno mišljenje o predloženim kandidatima.

Napominjući da je samo jedan dio ovog obrasca imovinsko stanje kandidata, predsjednik Komisije Halid Genjac je kazao novinarima da je popunjavanje podataka, što se tiče imovinskog stanja, propisno Zakonom o vijeću ministara BiH kojim se traže podaci o nepokretnoj imovini, finansijskim iznosima i interesima.

"Ispostavilo se da obrazac, koji je kreiro CIK i koji je nadležan za kreiranje oblika i sadržaja tog obrasca, ne potiče u dovoljnoj mjeri na precizne i jasne odgovore u pogledu imovinskog stanja, ušteđevine i finansijskih interesa. Izgleda da jedan broj kandidata ili je pogrešno razumio, ili nije mogao na ispravan način shvatiti podatke koji nisu dovoljno imperativni u pogledu navođenja svih elemenata imovinskog stanja“, kazao je Genjac.

Zbog toga smo se, dodao je on, opredijelili da tražimo od kandidata dodatne informacije o imovinskom stanju.

"Svaki kandidat kad dostavi podatke, potpisat će podatke i istovremeno potpisati saglasnost da te podatke provjeri SIPA“, kazao je Genjac dodajući da će kandidati biti upozoreni na moguće sankcije u slučaju netačnih podataka.

Prvi od kandidata s kojima je Komisija obavila razgovor je kandidat za ministra civilnih poslova Sredoje Nović, dosadašnji direktor SIPA-e.

On je, na upit članova komisije o načinu provjere imovinskog stanja kandidata koju provodi SIPA, kazao da SIPA provjerava istinitost činjenica navedenih u izjavi.

Dodao je kako nije problem da SIPA, ako dobije nalog da se moraju provjeravati bankovni računi kod svih banaka i podaci kod svih institucija koje vode evidenciju o imovinskom stanju, uradi i taj posao napominjući da je to ipak dugotrajan posao.

Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić dostavio je Komisiji imena 17 kandidata. Međutim, Komisija će razmatrati 16 kandidata, jer kandidat za zamjenika ministra odbrane Igor Crnadak nema službenu potvrdu CIK-a u pogledu Zakona o sukobu interesa.

Genjac je pojasnio da se on trenutno nalazi u sukobu interesa, ali da je to otklonjivo na način da on i njegov otac podnesu ostavke na određene pozicije.

"Dok to ne uradi ne može biti predmet ove komisije“, kazao je Genjac.

Prema njegovim riječima, za sada će dva mjesta ostati upražnjena - zamjenika ministra civilnih poslova i zamjenika ministra prometa i komunikacija jer je za kandidate na te funkcije Senada Šepića i Zorana Tešanovića u toku proces u CIK-u u pogledu utvrđivanja sukoba interesa.

Kandidat za ministra vanjskih poslova je Sven Alkalaj, a za njegovog zamjenika Ana Trišić - Babić; za ministra finansija i trezora Dragan Vrankić, a za njegovog zamjenika Fuad Kasumović; za ministra komunikacija i prometa Božo Ljubić, a za ministra civilnih poslova Sredoje Nović.

Kandidat za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je Slobodan Puhalac, a za njegovog zamjenika Vilim Primorac; za ministra sigurnosti Tarik Sadović, a za njegovog zamjenika Mijo Krešić; za ministra za ljudska prava i izbjeglice Safet Halilović, a za njegovog zamjenika Slavko Marin.

Kandidat za ministra odbrane je Selmo Cikotić, a za njegovog zamjenika Marina Pendeš; za ministra pravde Bariša Čolak, a za njegovog zamjenika Srđan Arnaut.

Komisija će danas i sutra obaviti razgovor s predloženim kandidatima kako bi na sjednici u četvrtak mogla zauzeti stav o njihovoj podobnosti za predložene funkcije i dostaviti svoje mišljenje Predstavničkom domu PSBiH.