BiH
0

Provjera diploma državnih službenika stečenih na privatnim fakultetima

FENA
Nakon što je prosvjetna inspekcija RS-a naložila poništenje 294 diplome koje su izdali Fakultet poslovne ekonomije iz Banje Luke i Fakultet za poslovni menadžment iz Bosanske Gradiške, Agencija za državnu službu FBiH poduzela je niz mjera radi provjere diploma državnih službenika u organima državne službe u Federaciji BiH koje su stečene na privatnim fakultetima, saopćeno je danas iz Agencije za državnu službu FBiH.

U kontaktu s kantonalnim i federalnim ministarstvima obrazovanja, Agencija je dobila popis svih privatnih i javnih fakulteta u FBiH, a od Ministarstva prosvjete i kulture RS-a dobila je popis osoba koji su diplomirali na Fakultetu za poslovni menadžment i Fakultetu poslovne ekonomije, a za čije diplome je naloženo poništenje.

Uzimajući gore navedeno u obzir, Agencija je u postupku revizije i konkursnim procedurama utvrdila da ima mali broj državnih službenika s diplomama privatnih fakulteta. Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a potvrđeno je da je po zahtjevu Fakulteta za poslovne studije Banja Luka, Ministarstvo donijelo rješenje kojim se odgađa izvršenje rješenja republičkog prosvjetnog inspektora do donošenja sudske odluke u upravnom sporu.

S tim u vezi, Agencija će u provođenju revizije radnih mjesta državnih službenika i u konkursnim procedurama vršiti provjeru diploma stečenih na privatnim fakultetima.