Sulejman Tihić
0

'Provedba izbornih rezultata s oba HDZ-a na svim nivoima'

FENA
Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je danas u Mostaru nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem kako njegova stranka želi da u provedbi izbornih rezultata za partnere ima i oba HDZ-a na svim razinama vlasti.

"Potrebno je što prije provesti izborne rezultate jer je to vitalni interes svih naroda u BiH i upravo je današnji sastanak imao za cilj da vidimo koji je izlaz iz trenutne situacije i svih razlika među političkim subjektima koji sudjeluju u provedbi izbornih rezultata", kazao je Tihić.

"Danas smo se, uz ostalo, dogovorili da naši predstavnici u Zastupničkom domu izglasaju odluku o privremenom financiranju institucija Federacije BiH te da pozovemo visokog predstavnika da on, umjesto Doma naroda, donese tu odluku", istaknuo je Tihić.

Na sastanku je bilo riječi i o svim stranačkim platformama iz kojih bi se, po Tihićevim riječima, trebao naći zajednički imenitelj koji bi bio osnova za rad budućeg Vijeća ministara i nižih razina vlasti.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je današnji susret s čelnikom SDA ponudio mnogo toga u "našem zajedničkom promišljanju dobra za BiH i sve ono o čemu smo danas razgovarali je i za dobro čovjeka i BiH".

Govoreći o stranačkim platformama, Čović je kazao kako bi platforme trebale biti smjernice kojima bi trebala biti posvećena posebna pažnja u sljedeće četiri godine, a to su smjernice koje uistinu mogu biti prihvatljive svim strankama koje će činiti parlamentarnu većinu.

Upitan da prokomentira napise u medijima o izjavi čelnika SDP-a Zlatka Lagumdžije kako će SDP i SDP-ova platforma učiniti za Hrvate više nego HDZBiH u proteklih 18 godina, Čović je kazao kako će njemu biti drago da svatko učini mali korak naprijed kako bi se tri konstitutivna naroda u BiH osjećali ustavno jednakopravnima.

Na susretu u Mostaru bilo je riječi i o sastanku koji bi trebao biti održan 11. siječnja, na kojemu bi se predsjednici političkih stranaka koje imaju zastupnike u Zastupničkom domu trebali dogovoriti o tome tko će činiti buduću parlamentarnu većinu.

Sudionici sastanka u Mostaru složili su se da parlamentarna većina treba biti konzistentna, odnosno da bi je trebale činiti iste stranke na svim razinama vlasti.

Nakon sastanka s Čovićem, predsjednik SDA Sulejman Tihić održao je sastanak i s čelnikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem.

I tu je istaknuto kako SDA želi da dva HDZ-a budu dio vlasti i da ove stranke zajedno grade zajedničku državu BiH.

''Nalazimo se u kritičnoj, završnoj fazi razgovora o primjeni izbornih rezultata kada se moraju donijeti neke konačne odluke. I ovaj sastanak je imao svrhu da vidimo koji je izlaz iz ove situacije'', rekao je Tihić.

On je predložio da se sastanak, koji je planiran za 10. januar, odgodi za 11. januar, a da na njemu učestvuju predsjednici svih parlamentarnih stranaka.

''Mislim da je krajnje vrijeme da tog dana kažemo ko drži parlamentarnu većinu i slažemo se da parlamentarna većina treba da bude konzistentna i treba da je čine iste stranke na kantonalnom, federalnom i državnom nivou", rekao je Tihić.

On je naveo da se na sastanku 11. januara moraju uzeti sve platforme i naći zajednički dio koji će biti osnov za rad Vijeća ministara BiH, pa i nižih nivoa vlasti.

Ljubić je novinarima nakon sastanka rekao da je zaključeno da su SDA i HDZ 1990 spremne da djeluju u iznalaženju rješenja za brzo provođenje izbornih rezultata radi uspostavljanja vlasti na svim nivoima.

''Dogovorili smo da će svako u svom konceptu razgovarati i sa predstavnicima drugih stranaka da početkom sedmice dođe do multilateralnog sastanka koji bi otkočio proces uspostavljanja vlasti. Tada bi se našle sve parlamentarne stranke koje imaju legitimitet svojih naroda da bi pronašle rješenja za formiranje svih nivoa vlasti'', rekao je Ljubić.