BiH
26

Provalnici vrebaju: Šta raditi, a šta ne kada idete na odmor i ostavljate prazan dom

Piše: M. Nukić
Vrijeme godišnjih odmora idealno je za pljačkaše stanova i kuća koji ostaju prazni u ovom periodu. Policijski službenici, bivši provalnici i stručnjaci iz oblasti osiguranja dali su različite upute kako možete zaštiti svoj dom u periodu kada nema nikoga u njemu.

Prvo i osnovno pravilo je da ne govorite svima na sav glas da idete na godišnji odmor svi zajedno i da će vaš dom ostati prazan. Pogotovo ne objavljujte to na društvenim mrežama jer je to poput otvorenog poziva provalnicima.

Obavezno instalirajte protuprovalni sistem jer on može prepasti provalnika i spriječiti ga u njegovoj namjeri kada se alarm upali. Obavezno osigurajte i gornji sprat kuće jer su provalnik uvijek može ući gore i pokupiti stvari koje želi, bez da siđe u prostorije u kojima je alarm. Ukoliko nemate novca, onda se uvijek možete poslužiti starom forom i nalijepiti naljepnicu na vrata kao da ga imate.

Nabavite psa za kućnog ljubimca. Osim što vam može biti dobar prijatelj, može otjerati sve potencijalne provalnike. Ako niste u mogućnosti, nalijepite na ogradu vaše kuće naljepnicu "Čuvaj se psa". To obično otjera provalnike.

Ukoliko ste u mogućnosti postavite tajmere za svjetla i senzore. Svjetla sa senzorima će se paliti na svaki pokret ispred vašeg stana, a tajmeri će vam pomoći da se svjetla unutar kuće sama pale i gase po potrebi, što daje privid da je neko unutra.

Među najvažnijim uputama je ta da upoznate svoje komšije i družite se s njima s vremena na vrijeme. To vam može dobro doći tokom godišnjeg odmora, jer će paziti vašu kuću ili stan, a po potrebi i obilaziti ga. Također, oni su ti koji mogu prvi primijetiti da vam neko obija dom i alarmirati policiju.

Obavezno navucite zavjese i žaluzine da se ne može vidjeti unutrašnjost. Samim time potencijalni provalnici neće shvatiti na prvu da nema nikoga, niti će moći vidjeti u kojim prostorijama imate alarm a u kojima ne.

Ne ostavljajte kutije od skupih proizvoda ispred vrata. Također, ne ostavljajte skupe dječije igračke u vrtu. Sve to navodi provalnike da razmišljaju koliko novca i bogatstva imate u kući. Ne preporučuje se ni da na "sva usta" pričate kako ste tek dobili plaću, podigli kredit, kupili automobil ili slično.

Bilo bi odlično kada biste neke elektronske uređaje poput televizora ili radija ostavili upaljene. To stvara buku i dojam da je neko u kući. Vjerovali ili ne, ovo je jedan od savjeta bivših provalnika.

Ključeve ne ostavljajte ispod otirača, u cvijeću, poštanskom sandučiću i sl. Provalnici itekako dobro znaju za te navike. Preporučuje se da ključ ostavite osobi od povjerenja koja će obilaziti stan i pokupiti poštu kako se ne bi nagomilala i bila dokaz vašeg odsustva.

Kada krenete, zaključajte sva vrata, zatvorite sve prozore, upalite alarm, a nakit i vrijedne stvari odnesite nekome ili stavite u trezor.

"Često sam gledao datum na novinama koje ljudi ostavljaju ispred kuće. Znao sam i ostaviti letak od picerije ispred ulaznih vrata da bih vidio koliko dugo ste odsutni. Obratite pažnji na te stvari", rekao je jedan od bivših provalnika.

Policija Brčko Distrikta objavila je prije nekoliko godina i upute građanima kako da se zaštite od provalnika. Savjetuju da pored glavne brave ugradite još jednu pomoćnu.

"Uložak brave postavite tako, da dio koji je okrenut ka vani bude ravan sa vratima, tako da ga je nemoguće obuhvatiti 'papagajkama' i polomiti", savjetuju iz Policije BD.

Također, savjetuje se da ostavite broj telefona na koji ćete biti dostupni u slučaju da nešto krene po zlu i upravo vaš dom bude meta nezasitnih provalnika.