Agencija za zaštitu ličnih podataka
0

Protuzakonito tražiti uvjerenja o nekažnjavanju od kandidata

FENA
Zahtijevanje od kandidata da dostave uvjerenja o nekažnjavanju u toku konkursne procedure je protuzakonito budući da je pozitivnim zakonskim propisima u Bosni i Hercegovini koji propisuju vođenje evidencije o nekažnjavanju i davanje podataka iz te evidencije propisano na koji način se pribavljaju podaci o nekažnjavanju, navedeno je u saopćenju za javnost pristiglom iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH je u posljednje vrijeme obrađivala više predmeta po prigovoru kandidata koji učestvuju u konkursnim procedurama i po službenoj dužnosti u vezi sa zahtijevanjem da kandidati koji se prijavljuju na konkurs dostave uvjerenja o nekažnjavanju.

"Zakon o krivičnom postupku i Krivični zakon, zavisno da li je u pitanju nivo BiH, entiteti i Brčko Distrikt BiH, sadrže odredbe da "niko nema pravo tražiti od građanina da podnese dokaz o svojoj osuđivanosti, odnosno neosuđivanosti" kao i odredbe da državni organi i pravne osobe, kada za to postoji opravdan pravni osnov, po službenoj dužnosti pribavljaju podatke iz krivične evidencije", pojašnjeno je.

Isto tako, upozoravaju iz Agencije, zahtijevanje da kandidati dostave uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti prije nego postane izvjesno koji od prijavljenih kandidata je izabran suprotno je principu mjere i obima u odnosu na svrhu obrade tog podatka.

"Prikupljanje podataka o zdravstvenoj sposobnosti od svih kandidata koji se prijavljuju na konkurs predstavlja bespravno uplitanje u njihovu privatnost zato što je sasvim izvjesno da svi prijavljeni neće biti i izabrani za određeno radno mjesto", navedeno je u saopćenju.

Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH ističe da u svakom raspisanom konkursu treba razlikovati uvjete koje kandidat treba da ispuni od dokumentacije koju treba priložiti. Tako, nije sporno, ako postoji jasan zakonski osnov da se pod uvjetima navede da osoba nije krivično odgovarala.

"Međutim, po automatizmu to ne može biti popraćeno i u dijelu koji definira potrebnu dokumentaciju. Podaci o krivičnim presudama i podaci o zdravstvenom stanju spadaju u posebne kategorije ličnih podataka i obrada ovih podataka koja nije u skladu s navedenim zakonima i osnovnim principima obrade ličnih podataka s aspekta Zakona o zaštiti ličnih podataka predstavlja prekršaj za koji se može izreći novčana kazna", istaknuto je.

Novčane kazne za prekršaj u slučaju protivpravne obrade posebne kategorije ličnih podataka kreću se od 50.000 do 100.00 KM za kontrolora, za odgovornu osobu od 1.000 do 15.000 KM a za zaposlenu osobuod 500 do 10.000 KM, saopćeno je iz Agencije.