BiH
0

Protivgradna preventiva RS proteklog vikenda ispalila 96 raketa

Anadolija
Protekle subote, kada je novo olujno nevrijeme pogodilo Bosnu i Hercegovinu, služba protivgradne preventive Republike Srpske na potezu Una - Sava ispalila je 96 protivgradnih raketa.

Prema riječima Dragana Macure, zaposlenika te službe, čak ni 24-satna dežurstva na svih 200 protivgradnih stanica u RS-u ponekad nisu dovoljna kako bi se razbili svi gradonosni oblaci i time u potpunosti spriječile štete na poljoprivrednim usjevima i imovini građana.

Protivgradna služba raspolaže samo jednim radarom, što nije dovoljno za kontrolu neba iznad RS, stoga će, ističe Macura, dva nova radara koja trebaju stići iz SAD-a, znatno olakšati rad ovoj službi.

Zbog ekstremnih klimatskih uslova koji u cijelom regionu vladaju od početka ove godine, protivgradna preventiva RS je do sada ispalila 120 raketa.

"Ove godine prvi put smo suočeni i s noćnom pojavom gradonosnih oblaka tako da su sve stanice danonoćno u pripranvnosti kako bi se moglo na vrijeme intervenisati“, pojasnio je Macura.

Iz Hidrometeorološkog zavoda RS najavljuju da će kratkotrajno smirivanje vremena trajati do srijede, kada će u BiH nastupiti novo pogoršanje vremena koje ne isključuje ponovo obilne padavine, olujni vjetar i pojavu grada.

Meteorolog Igor Kovačević ističe da trajna stabilizacija vremenskih prilika nije na vidiku te da je malo vjerovatno da će varljivo ljeto zamijeniti sunčani jesenji dani.