SDA i Stranka za BiH
0

Protiv Prijedloga zakona o popisu stanovništva

SRNA
Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH danas nije podržala načela Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Zoran Koprivica izjavio je Srni da su protiv načela ovog prijedloga zakona glasali bošnjački poslanici i delegati iz SDA i Stranke za BiH.

"Protiv su glasali Bajazit Jašarević, Hazim Rančić, Mehmed Suljkanović i Adem Ibrahimpašić. Principe su podržali Rifat Dolić, Slobodan Šaraba, Ivo Miro Jović i ja, što znači da nismo imali dovoljnu većinu", precizirao je Koprivica. 

Prema njegovim riječima, negativan stav Komisije će biti proslijeđen domovima na dalju proceduru. 

"To, međutim, još  ne znači da je taj zakon pao. Dalja procedura slijedi u Predstavničkom domu i kasnije na Domu naroda. Ne mora značiti da će domovi prihvatiti takav stav komisije", rekao je Koprivica. 

On je istakao da se, u slučaju da domovi ne prihvate mišljenje komisije, taj prijedlog zakona vraća Komisiji uz određene sugestije o daljim procedurama.

"Predstavnici SDA i Stranke za BiH su jednoglasni u stavu da se takvim Prijedlogom zakona legalizuje etničko čišćenje zbog čega taj zakonski akt ne prihvataju, iako je, članom 10 tog prijedloga zakona ostavljena fakultativna mogućnost da se prilikom popisa pitanje vjeroispovjesti upisuje u zavisnosti od volje građana da to učine", rekao je Koprivica.
Predsjedavajući Zajedničke komisije upozorio je da je popis stavnovništva uslov za bilo kakvu dalju priču o evropskim integracijama BiH i planove razvoja.

"Sada smo u pat poziciji. Domovi će se o tome izjašnjavati ali je, međutim, teško predvidjeti dalji razvoj događaja i da li će međunarodna zajednica, kako je to činila do sada, izvršiti pritisak na određene strukture. Ukoliko se ova prilika propusti, neće biti mogućnosti da se izvrši popis stanovništva 2011. godine što bi imalo katastrofalne posljedice", rekao je Koprivica.