Inzko i Kourkoulas
0

Protiv odugovlačenja sa imenovanjem Ahmetovića

FENA
Foto: Gdb.org
Foto: Gdb.org
Visoki predstavnik Valentin Inzko, kao specijalni predstavnik Evropske unije, i šef delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas izrazili su danas žestoko neslaganje s činjenicom da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić bez ikakvog osnova i legitimnog prava osporava imenovanje Sadika Ahmetovića za novog ministra sigurnosti i dostavljanje odluke o imenovanju u parlamentarnu proceduru.

Ovo je novinarima izjavio predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac nakon sastanka koji su Inzko i Kourkoulas organizirali u sjedištu Delegacije EK sa nosiocima zakonodavne i izvršne vlasti BiH i entiteta o provođenju obaveza iz Evropskog partnerstva.

Genjac je rekao da Špirić to uvjetuje drugim imenovanjima, a po stavu Inzka i Kourkoulasa imenovanje ministra sigurnosti nema nikakve veze s imenovanjima direktora agencija i uprava i predstavlja kršenje zakona.

  • Specijalni predstavnik je napomenuo da je Špiriću prošle sedmice uputio pismo u kojem navodi ove činjenice, te da će ga ponovo kontaktirati i zahtijevati da se to pitanje riješi jer zavisi jedino od predsjedavajućeg Vijeća ministara - kazao je on.

Genjac je naveo da Ustav BiH i postojeći pravni sistem nisu ostavili instrumente političkim strankama i parlamentu da deblokiraju ovakve slučajeve.

  • Ostavljen je na raspolaganju instrument visokom predstavniku i danas smo izrazili očekivanje da Inzko, u ulozi visokog predstavnika i ulozi specijalnog predstavnika EU, reagira i otkloni ovu blokadu, poručio je.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović je dodao da se u ovom slučaju miješaju politička i pravna pitanja.

Pravno je sasvim nedvojbeno da je predsjedavajući Vijeća ministara u roku od dva dana kada dobije od Centralne izborne komisije i SIPA-e ovjeru kandidata dužan da proslijedi prijedlog imenovanja u parlament, a on to nije učinio, smatra Halilović.

Kada su u pitanje ostale teme današnjih razgovora, Genjac je rekao da je napravljena inventura pitanja vezanih za obaveze BiH iz Evropskog partnerstva.

U pogledu Zakona o ombudsmenima na nivou BiH konstatirano je da je Vlada RS-a pripremila Nacrt zakona o ombudsmenima koji predviđa prestanak rada Institucije ombudsmena na nivou RS-a i taj zakon naći će se na dnevnom redu Narodne skupštine RS-a narednih dana. Zakon o agenciji za razvoj informacijoskog društva BiH također je u pripremi. Očekuje se da ga Vijeće ministara ubrzo stavi u parlamentarnu proceduru.

Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama BiH, za koji je vezano 50 miliona KM, što bi poboljšalo garantirani iznos u bankama sa 20.000 KM na 50.000 KM, u pripremi je na nivou Vijeća ministara. Genjac je, međutim, naglasio da postoje različita mišljenja o konceptu ovog zakona u Ministarstvu finansija RS-a i potrebno je dodatno usaglašavanje.

Dalje je naveo da je dogovoreno da se revidirana Strategija za implementaciju Aneksa VII Dejtonskog ugovora (povratak) što prije nađe u parlamentarnoj proceduri, te da se u skladu s ranijim zaključcima, na osnovu ove strategije, osiguraju sredstva u budžetu BiH za povratak i krene u realizaciju kredita za povratak u iznosu od 400 do 500 miliona KM.

Genjac naglašava da je pitanje revidirane strategije veoma važno jer je vezano za popis stanovništva.

  • Popis stanovništva po elementima koje traži Eurostat i kriterijima Populacijskog fonda UN-a nije sporan, ali ti podaci ne uključuju etno-kulturne podatke. Ti etno-kulturni podaci su stvar političkog dogovora unutar zemlje, a oni su direktno vezani za Aneks VII. U tome je važnost Strategije i sredstava za povratak, poručio je.

Govoreći o ovoj temi, ministar Halilović je kazao da etno-kulturološke karakteristike koje predviđa popis praktično nije moguće tretirati ako se ne provede Aneks VII i ako se ne osiguraju sredstva, budžetska i kreditna, za realizaciju tih ciljeva.

Osim Genjca i Halilovića, koji su se jedini obratili novinarima, današnjem sastanku prisustvovali su Špirićev savjetnik Vojin Mijatović, pomoćnica u Ministarstvu finansija i trezora BiH Zakira Muratović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Beriz Belkić i pomoćnica u Ministarstvu finansija RS Radmila Mihić.