Sarajevo
0

Protiv Kineza podignuta optužnica zbog utaje poreza

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Hu Xiaomina, koji se tereti za krivično djelo porezne utaje.

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Hu Xiaomina, rođenog 1967. godine u Kini, državljanina NR Kine, nastanjenog u Sarajevu, direktora firme „Hai Kou“ d.o.o. Sarajevo.

Optuženi se tereti da je kao direktor i odgovorna osoba u preduzeću „Hai Kou“ d.o.o. Sarajevo, koje je registrirani obveznik poreza na dodanu vrijednost, u periodu od 1. januara 2006. do 31. oktobra 2006. godine, u namjeri da djelimično izbjegne plaćanje PDV-a, vršio nabavku i prodaju robe u svojim skladištima i maloprodajnom objektu bez potpunog vođenja poslovnih knjiga, što je suprotno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost i Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost.

Optuženi se tereti da je bez potpunog evidentiranja prodane robe i ne dajući tačne zahtijevane podatke u mjesečnim PDV prijavama, te ne prikazavši manjak – realizaciju robe u mjesečnoj prijavi od 10. novembra 2006. godine, izbjegao plaćanje poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 37.926 KM.

Optuženi Hu Xiaomin tereti se da je izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine dajući lažne podatke o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa poreznih obaveza, a iznos obaveze čije je plaćanje izbjegnuto prelazi iznos od 10.000 KM, čime je počinio krivično djelo porezne utaje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.