BiH
0

Protiv kineskog državljanina optužnica zbog porezne utaje

FENA
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Yea Jianxina (1963.), državljanina Republike Kine, koji se tereti da je počinio krivično djelo porezne utaje.

Optuženi je, prema saopćenju iz Tužiteljstva, sa Zhangom Xiaochunom osnovao privredno društvo "J.S.T“ d.o.o. Visoko sa sjedištem u Visokom i registrirao ga kod Kantonalnog suda Zenica, kao i podružnicu društva u Sarajevu u ulici Safeta Zajke broj 34.

Ye Jianxin kao direktor pravne osobe ”J.S.T. d.o.o. Visoko” od 1. marta do 11.oktobra 2006., nakon što je društvo registrirano kao porezni obveznik u Federalnoj poreznoj upravi i kao PDV obveznik u Upravi za indirektno oporezivanje Sarajevo, nije predavao mjesečne PDV prijave nadležnoj Upravi za indirektno oporezivanje u zakonom propisanom roku. Time je želio djelomično izbjeći plaćanje poreza na dodanu vrijednost propisanog Zakonom o porezu na dodanu vrijednost.

U naknadno dostavljenim mjesečnim PDV prijavama optuženi nije unosio tačne podatke niti je tačno obračunavao porez na dodanu vrijednost. Izbjegavao je obračunati i uplatiti ukupan iznos PDV-a od 174.931 KM.

Tereti se da je izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, ne dajući zahtijevane i dajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 50.000 KM, čime je počinio krivično djelo porezne utaje.