Naša stranka
0

Protiv kafanskih razgovora o budućnosti zemlje

Sarajevo-x.com
"Posljednji kafanski susret lidera šest političkih partija i Visokog predstavnika međunarodne zajednice povodom ustavnih reformi, ali i drugih važnih pitanja (popis stanovništva, realizacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, zakon o državnoj imovini…) predstavlja krajnji vid balkanizacijske antidemokratije," kažu iz Naše strankei dodaju:

"Da stvar bude gora, i Miroslav Lajčak se brzo i olako uklopio u nimalo demokratsku i potpuno nazadnu politiku krojenja sudbine države za kafanskim stolom, gdje su državne institucije i javnost potpuno isključeni, a budućnost države isključivo ovisi o ličnim vlastodržačkim ambicijama lidera političkih partija.

Ustavne reforme jedan su od najvažnijih ne samo političkih problema u Bosni i Hercegovini i upravo od njegovog rješenja zavisi budućnost ove zemlje, naši i životi naše djece. Građani i građanke moraju shvatiti da ovakav način rješavanja problema, gdje su državne institucije i cjelokupna javnost potpuno derogirani i zapostavljeni, ne može donijeti ništa dobro Bosni i Hercegovini, jer su se upravo ovi i ovakvi politički lideri sastajali nebrojeno puta, a njihovi sastanci nisu donosili ništa drugo osim raspirivanje etnonacionalizama, širenja politike straha i nastavljanja politika dovrašavanja ratnih ciljeva u miru. Povrh toga, i Mirolsav Lajčak podržava ovakav vid političkog odlučivanja, suprotnog tekovinama evropske demokratije, odlučivanja koje nikada neće ovu zemlju dovesti pred vrata EU.

Naša stranka zahtijeva da se u buduće problem ustavnih reformi, kao i drugi važni problemi rješavaju isključivo u institucijama vlasti, što je u slučaju ustavnih reformi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, pri kojoj je neophodno formirati Ustavotvornu komisiju u koju će biti uključeni domaći i strani stručnjaci za ustavno pravo, kao i predstavnici nevladinog sektora. Uz to je obavezno otvoriti široku javnu raspravu o problemu ustavnih reformi, gdje bi cjelokupna javnost trebala biti potpuno obaviještena, jer do sada su razgovore o vitalnim interesima države za kafanskim stolom vodili potpuno nesposobni politički lideri čiji je jedini cilj očuvanje vlasti po svaku cijenu, pa makar to bila opšta propast države i društva. Također zahtijevamo da rezultat procesa ustavnih reformi uključuje sve evropske i međunarodne konvencije o ljudskim pravima i pravima manjina, kako bi naša zemlja na kraju imala ustav koji će štiti sve individualne i kolektivne identitete, i ne biti diskriminirajući kao ovaj sadašanji.

Naša stranka neće dozvoliti da šest nesposobnih vlastodržaca uništi Bosnu i Hercegovinu, kao što je šest njihovih prethodnika i u mnogo čemu mentora razorilo Jugoslaviju i proizvelo krvavi rat. Gospodo vlastodršci, opet Vas upozoravamo da prestanete s politikama rata kojima građanke i građanke BiH vodite u opštu propast. Upozoravamo Vas, također, da na scenu dolaze novi ljudi, moralni i stručni, koji Vam neće dozvoliti uništite ovu zemlju i budućnost naše djece!" poručuju iz ove bh. stranke.