Jasmin Imamović
0

Protiv Dodika ćemo poduzeti sve dozvoljene mjere

FENA
U povodu nasilničkog ponašanja u vidu još jedne skandalozne i drske izjave Milorada Dodika, načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović održao je danas pres-konferenciju.

"Uime istine i radi zaštite digniteta žrtava i zaštite časti svih Tuzlaka, još jednom ističemo da je Vijeće za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine na nesumnjiv način utvrdilo postojanje krivične odgovornosti Novaka Đukića za ratni zločin na Kapiji u kojem je smrtno stradala 71 osoba, a ranjeno njih 140 i oglasilo ga krivim za krivično djelo ratnog zločina protiv stanovništva te mu izreklo kaznu zatvora od 25 godina", kazao je načelnik Imamović.

Umjesto, da iskoristi svoju političku funkciju i utjecaj radi ostvarivanja pomaka u procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji, Milorad Dodik, kazao je načelnik Imamović, nastavlja s nasilničkim ponašanjem, grubo vrijeđa i zlostavlja nevine žrtave, njihove porodice, sve građane Tuzle i Bosne i Hercegovine, čime ugrožava građanski mir.

Osim toga, on svojom posljednjom izjavom širi narodnosnu, vjersku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost i kao službena osoba postupa na način na koji se vrijeđa ljudsko dostojanstvo i po ko zna koji put izvrgava ruglu pravosuđe BiH.

"Iako očekujemo da će visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko u ovom slučaju djelovati u skladu s ovlastima iz člana 5. Aneksa X Dejtonskog mirovnog sporazuma, Općina Tuzla će, sa svoje strane, radi zaštite prava svojih građana, iskoristiti sva zakonom dopuštena sredstva, uključujući i podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika, za učinjeno krivično djelo izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, nasilničko ponašanje i povreda ljudskog dostojanstva, zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja“, precizirao je danas na pres-konferenciji načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović.