BiH
241

Protestni skup radnika BHRT-a: Blizu 820 radnika bez ikakvih primanja od 1. januara

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zbog katastrofalne finansijske situacije, Samostalni sindikat radnika u BHRT-u danas će u krugu RTV doma održati protest upozorenja. BHRT je bez ikakvih izvora finansiranja od 1. januara ove godine.

"Organizujemo ovaj protest zbog ignorantskog stava vlasti prema javnim RTV servisima. Dosadašnje ponašanje Vijeća ministara koje je više puta skidalo s dnevnog reda izmjene Zakona o javnom RTV servisu, a na kojem je trebalo biti i produženje postojećeg načina naplate do 30. juna, pokazuje na koji način se vlast nosi prema javnim RTV servisima", rekao je za Klix.ba Damir Smital, predsjednik Sindikata.

Zahtjevi radnika su, pored toga da se u hitnoj proceduri donese izmjena zakona, da se u što kraćem roku donese zakon koji će omogućiti stabilno finansiranje javnih RTV servisa.

"Ukoliko do toga ne dođe, Samostalni sindikat radnika BHRT-a će iskoristiti sve zakonske načine pritiska na vlast da radnici BHT-a i ostalih javnih servisa ne ostanu bez svojih plata. Pozvat ćemo i sve druge sindikate i radnike o kojima smo izvještavali svih ovih godina", kazao je Smital.

Podsjetimo, RTV taksa se do 31. decembra 2015. godine naplaćivala putem računa za fiksni telefon telekom operatera, a u junu 2015. godine čelnici FTV-a i JP Elektroprivreda BiH potpisali su Memorandum o poslovnom razumijevanju kojim bi se RTV taksa naplaćivala uz račune za struju. Sjednica Vijeća ministara BiH, na kojoj bi RTV servis trebao biti na dnevnom redu, bit će održana u četvrtak, 4. februara.

Ukoliko se ovaj problem ne riješi ubrzo, više od 850 radnika će ostati bez plata.