BiH
0

Protestni skup poljoprivrednika pred zgradom Vlade FBiH

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) u saradnji sa Savezom poljoprivrednika FBiH danas je pred zgradom Vlade FBiH organiziralo protestni skup poljoprivrednika

Cilj protesta je vršenje pritiska na federalnu Vladu i resorno ministarstvo zbog neispunjenja obaveza koje su preuzeli usvajanjem Strategije razvoja poljoprivrede – da se izdvoji najmanje šest posto od federalnog budžeta za podsticaje u poljoprivredi u 2008., tj. oko 100 miliona KM, te zbog neispunjenja obećanja o pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpjeli štetu zbog suše i poskupljenja repromaterijala koji koriste za svoju proizvodnju.

Poljoprivrednici još očekuju da se poveća otkupna cijena za mlijeko, uz napomenu da su mljekare već povećale cijene svojih prerađevina za 20-90 posto, iako se njima nije desila suša već poljoprivrednicima.

Zamjenik predsjednika UPBiH Bišćo Alibegović u izjavi novinarima kazao je da su 13. decembra uputili dopis Vladi Federacije u kome su definirali zahtjeve i tražili razgovore.

Prema Alibegovićevim riječima, federalni premijer danas je izvijestio poljoprivrednike da je na putu za Goražde, ali da je obavezao federalnog ministra poljoprivrede da primi delegaciju udruženja poljoprivrednika.

Alibegović je potvrdio da je delegaciju poljoprivrednika primio ministar poljoprivrede FBiH da bi se razgovaralo i pokušalo doći do rješenja.