BiH
0

Protestna šetnja radnika Dite od Porezne uprave do Vlade TK

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Radnici Fabrike deterdženata Dita iz Tuzle organizovali su protestnu šetnju od Porezne uprave do Vlade TK, zatraživši od nadležnih institucija da poslovanje ovog nekadašnjeg privrednog giganta vrate u zakonske okvire.

Radnici potražuju 19 plata i uplatu penzionog i zdravstvenog osiguranja za minulih 46 mjeseci.

"Da li se oni zapitaju zbog čega smo mi na ulici, zašto nismo u fabrici. Dita zasigurno ima perspektivu, ali je žele ugasiti. Neka nama izmire naše, a onda od fabrike neka rade šta hoće", poručuju radnici Dite.

Za Ditu je, prema tvrdnjama radnika, sutra "dan D". Predstavnici radnika imat će sastanak s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem, a ako se ne nađe rješenje za nagomilane probleme radnici su spremni da radikalizuju svoje proteste.

"Predugo ovo traje i previše toga trpimo. Menadžment preduzeća godišnje ubire pola miliona KM od iznajmljivanja prostora, a mi nemamo šta jesti. Ako nam nadležne institucije i vlast ne mogu pomoći, onda ćemo sudbinu uzeti u svoje ruke", poručuju radnici Dite.

Iz Vlade TK su poručili radnicima kako se vode aktivnosti za pronalazak novog strateškog partnera. No, radnici više ne vjeruju u te priče, jer prethodna dva strateška partnera iz Češke i Srbije nisu ispoštovali postignute dogovore.