Radmanović pisao Tadiću
0

"Protestna nota u slučaju Ganić je bila jednostran i samovoljan čin"

FENA
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović uputio je pismo predsjedniku Republike Srbije Borisu Tadiću u povodu upućivanja protestne note toj zemlji.

Kako se u pismu navodi, protestna nota upućena Republici Srbiji iz Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi s nedavnim hapšenjem u Londonu bivšeg člana Predsjedništva Republike BiH predstavlja "jednostran i samovoljan politički i diplomatski akt neovlaštenog državnog službenika, upućen bez odobrenja Predsjedništva BiH koje je zaduženo za kreiranje spoljne politike zemlje".

"Prema Ustavu BiH Predsjedništvo BiH je isključivo nadležno za donošenje odluka u oblasti spoljne politike konsenzusom tri člana Predsjedništva BiH iz tri konstitutivna naroda", navodi se u pismu.

Radmanović navodi da je spomenuta nota upućena bez saglasnosti i znanja predstavnika jednog konstitutivnog naroda, u ovom slučaju srpskog naroda, u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

"Zaobilazeći predstavnike jednog konstitutivnog naroda i Ustavom BiH potreban konsenzus u oblasti spoljne politike, narušavaju se dobrosusjedski odnosi između naših zemalja kao jedan od glavnih ciljeva spoljne politike BiH, koji su sadržani u Opštim pravcima i prioritetima za provođenje spoljne politike BiH koje je Predsjedništvo BiH ranije jednoglasno prihvatilo", navodi se u pismu, saopćeno je iz Radmanovićevog kabineta.