Turska
0

Protesti zbog sultanovih ljubavnica i alkohola

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Televizijska serija u kojoj je sultan Sulejman Prvi Veličanstveni prikazan kao alkoholičar i ženskar izazvala je proteste u Turskoj i već se potpisuje peticija da bude zabranjena.

U seriji "Veličanstveno stoljeće" sultan Sulejman, koji je vladao Otomanskim imperijem početkom 16. stoljeća, prikazan je sa suprugama i konkubinama u haremu i kao ljubitelj alkohola, što je u suprotnosti s osnovnim principima islama.

Stotinjak nezadovoljnih građana okupilo se u ponedjeljak ispred televizije Show, koja prikazuje seriju, i gađalo jajima zgradu. "Ovo je provokacija. Sultan Sulejman je bio pravedna i moralna ličnost", uzvikivali su okupljeni građani, prenose lokalni mediji.

Protivnici ove serije potpisuju peticiju u kojoj traže da se zabrani njezino daljnje prikazivanje.

Potpredsjednik vlade Bulent Arinc, prenose mediji, izjavio je da će vlada poduzeti mjere u vezi s ovom serijom, ali nije objasnio da li će ona biti skinuta s programa.

U Turskoj je na vlasti Partija pravde i razvoja, koja ima islamističke korijene, ali prema sekularnom ustavu koji je na snazi nije zabranjeno konzumiranje alkohola.

Kada je stvorena moderna republika 1924. godine, ukinuto je šerijatsko pravo po kojem je svaki muškarac mogao imati četiri supruge.