BiH
251

Protesti u Sarajevu: Građani ponovili svoje zahtjeve i poručili da neće odustati

Piše: A. Dž.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Građani Sarajeva su i osmi dan zaredom izašli na ulice sa zahtjevima za smjenom Federalne vlade, te stvaranjem pravednijeg društveno-ekonomskog poretka.

Ispred zgrade Predsjedništva BiH danas je protestovalo oko 300 građana koji su se kao i prethodnih dana počeli okupljati oko 12 sati.

"Na kafama nema promjena", "Studenti, jel' vas stid", "Intelektualci, čemu šutnja", "Dok su naši očevi krv lili, vi ste krali i po štekovima se krili"...samo su neki od transparenata koje su građani danas istakli.

Protestima su se pridružili građani iz Srebrenika, također noseći transparente s parolama "Bolje hrabro ustuknuti nego kukavičku pobijediti", "Nikšiću, doš'o bolji, kupi prnje", "Mi na ivici života, vama bitna svota. Poznajem taj osjećaj zove se sramota".

Oni su također pozvali premijera FBiH Nermina Nikšića da se povuče s pozicije.

U jednom trenutku, građani su počeli bacati kovanice za političare. "Ako vam nije dosta, evo vam i od naroda", uzvikivali su. Inače, i današnje okupljanje je bilo mirno i bez ijednog incidenta.

Protesti su završeni nešto prije 18 sati nakon što je policija počela da legitimiše preostale demonstrante koji se nisu željeli skloniti s raskrsnice kod Higijenskog zavoda kako bi profunkcionisao saobraćaj.

Demonstranti su i za sutra najavili ponovno okupljanje ispred zgrade Predsjedništva BiH.