Travnik
0

Protesti pred zgradom Vlade SBK-a

FENA
Foto: ENI news
Foto: ENI news
U organizaciji Koordacionog odbora sindikalnih organizacija državnih službenika i namještenika u organima državne službe, javnim ustanovama i MUP-u Srednjobosanskog kantona (SBK) više stotina, uglavnom policajaca, okupilo se danas na mirnom protestu ispred zgrade Vlade SBK-a.

S protesta je upućena poruka da članovi pomenutog sindikata neće dopustiti usvajanje Interventnog zakona te da će istrajati u borbi za svoj bolji materijalni položaj.

  • Ovdje smo da skrenemo pažnju na nezavidan položaj policijskih službenika jer imaju najnižu plaću u Federaciji BiH a ujedno da iskažemo svoje nezadovoljstvo mogućim donošenjem Interventnog zakona kojim će se, u biti, ukinuti sva prava uposlenih po kolektivnom ugovoru i dosadašnjim zakonima, a da se pritom nije donio krovni zakon na nivou Federacije koji će regulirati određena prava, kazala je Feni predsjednica Koordinacije samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, javnim ustanovama, općinama, pravosuđu i policiji SBK-a Larisa Krnjić-Prešljić.

Salih Kruščica, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika organa uprave, sudske vlasti i javnih ustanova u FBiH pozvao je sve kantonalne Vlade na dogovor te, u slučaju da do toga ne dođe, najavio generalni štrajk pred zgradom Vlade Federacije BiH u ponedjeljak 13. jula u 12 sati.

  • I mi smo za mjere recesije ali ne na ovakav način kojim se vuku jednostrani potezi bez dijaloga sa sindikatima. Zahtjevamo da se Interventni zakon povuče iz parlamentarne procedure, a ako se to ne desi, tražit ćemo smjenu Vlade Federacije BiH, naglasio je Kruščica.

Na protestu je izostalo prisustvo administrativnih radnika MUP-a SBK-a i Policijskih stanica, ministra unutrašnjih poslova SBK-a i komesara policije.

Skup su podržali predstavnici sindikalnih organizacija iz Zeničko-dobojskog, Unsko-sanskog, Sarajevskog i Tuzlanskog kantona, Sindikat osnovnog obrazovanja SBK-a, Sindikat zdravstva SBK-a, Sindikat Općine Travnik, a pročitano je i pismo podrške Sindikata rudara Federacije BiH.

Istaknuto je jedinstvo Sindikata koji, kako je rečeno, nikada nije bio jači da se suprotstavi beskrupuloznoj vlasti te upućen poziv svim građanima da podignu svoj glas protiv usvajanja Interventnog zakona čije će posljedice svi osjetiti, a naročito policajci čije bi se plaće umanjile ne za 10 već u prosjeku za oko 24 posto.