BiH
0

Protesti poljoprivrednika u BiH dali prve rezultate

NINA
Poljoprivrednici koji već 35. dan protestvuju ispred državne vlade u Sarajevu ocjenjuju da su njihovi protesti dali prve rezultate, jer su zastupnici Parlamentarne skupštine na današnjem zasjedanju tri sata vodili raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o carinskim tarifama.

«Bitno je da se u najvišim tijelima ove zemlje počelo govoriti o problemima agrara. Do jučer nisu htjeli da čuju za te probleme, ali sada spuštaju lopticu. Sve ih više stišćemo i tjeramo da otpočnu proces reformi u agrarnom sektoru», zadovoljno je istaknuo predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Ranko Bakić.

On navodi da zastupnici u PSBiH ne poznaju elementarne probleme iz oblasti agrara. «Izvještaj Vijeća ministara i izvještaj Komisije za vanjsku trgovinu i carine bili su u potpunoj koliziji, ali su oba usvojena, što predstavlja presedan odlučivanja u parlamentarnoj proceduri», kazao je Bakić.

Poljoprivrednici su optimisti i kada je riječ o uspostavljanju dijaloga s državnim premijerom Adnanom Terzićem. «Dijaloga će sigurno biti. Ako se ne uspostave prije godišnjih odmora, sigurno će ga biti nakon odmora kada će premijera i ministre na ovom mjestu dočekati 50 hiljada protestnika», naglasio je Bakić.