BiH
0

Protesti poljoprivrednika pred Parlamentom FBiH

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Sarajevu će danas biti održan protest poljoprivrednika, jer federalni Parlament nije u zakonskom roku usvojio program podsticaja.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH Miro Pejić najavio je da će se pred zgradom federalnog Parlamenta okupiti više od 700 poljoprivrednika, te da je planirana blokada saobraćaja na još najmanje tri lokacije u Federaciji BiH (FBiH).

"Poljoprivrednici žele izraziti nezadovoljstvo radom Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma i cijelog Parlamenta, koji je svojim propustima doveo poljoprivrednike u nezavidnu situaciju", rekao je Pejić jučer novinarima.

On je istakao da poljoprivrednici protestima žele da skrenu pažnju na problem nedonošenja programa podsticaja, čiji je rok za usvajanje 60 dana od usvajanja budžeta.

"Taj rok je istekao još 6. februara, a Odbor za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH sutra će raspravljati o programu podsticaja", rekao je Pejić.

Ukoliko bi program podsticaja bio usvojen danas, kaže Pejić, zakonski rok od 60 dana biće dvostruko premašen, a odgovorni za to su članovi Odbora.

"Članovi Odbora koji ne budu spremni dati svoje mišljenje i koji nezakonito budu opstruisali isplatu poljoprivrednicima, naći će se na crnoj listi i na udaru aktivnosti kakve su ranije provođene prema nekim federalnim ministrima", upozorio je Pejić.

On je naveo da su protesti i blokada saobraćajnica znak upozorenja, nakon čega će poljoprivrednici biti usmjereni isključivo na one poslanike koji nisu spremni da rade odgovorno svoj posao.

Pejić je rekao da za najavljene aktivnosti ima podršku predsjednika Saveza poljoprivrednih udruženja u BiH Avde Muslimovića, predsjednika Udruženja uzgajivača ovaca i koza Dževada Kovača i manjih udruženja iz Tuzlanskog i Srednjobosanskog kantona.