BiH
0

Protesti poljoprivrednika: Ako nam ne isplatite poticaje blokirat ćemo Tuzlanski kanton

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Poljoprivrednici s područja Tuzlanskog kantona okupili su se danas na mirnim protestima ispred Vlade TK nezadovoljni dinamikom isplate poticajnih sredstava i ukupnim ambijentom u kojem rade.

Poljoprivrednici navode kako im Vlada TK duguje 2,5 miliona KM poticajnih sredstava za prošlu godinu, te dio poticaja za 2013. godinu. Navedeno je i kako se peradarima sa područja TK duguje dio poticaja za 2011. godinu.

"Ponašanje Vlade TK je prevršilo svaku mjeru. Ovdje ima elemenata krivične odgovornosti, jer imamo saznanja kako su naš novac preusmjerili za druge potrebe. Sutra imamo sastanak s premijerom Seadom Čauševićem. Vidjet ćemo šta i kako dalje, ali ako nam ne isplate poticaje mi ćemo blokirati cijeli kanton", izjavio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika TK Ilija Stojak.

Sa poljoprivrednicima je razgovarao resorni ministar Edin Ajanović, koji je naveo kako Vlada TK traži način za rješavanje aktuelne problematike. Naveo je kako je na sjednici Vlade FBiH razmatran zahtjev o kreditnom zaduženju kako bi se izmirile obaveze prema poljoprivrednicima, ali da u tom pogledu nije donesena konačna odluka.

Ogorčeni poljoprivrednici su poručivali da Vlada TK i Vlada FBiH trebaju ukinuti poticaje za 2013. godinu i javno im reći kako su prevareni.

"Ganjaju nekakve fiskalne račune, a od nas hoće pšenicu po 30 feninga. Nema šanse da ćemo im predati našu pšenicu. Neka jedu fiskalne račune, mi našu pšenicu po toj cijeni nećemo prodati", poručili su nezadovoljni poljoprivrednici.

Poljoprivrednici su i ranije dobijali obećanja o rješavanju njihovih problema. Međutim, sada navode kako je odavno prošlo pet do 12 i da će posegnuti za radikalnijim mjerama ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.