UPBiH
0

Protesti početkom augusta ukoliko vlasti ne zaštite domaću proizvodnju

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) najavljuje početkom augusta masovne proteste, ukoliko vlasti ne poduzmu ništa da bi zaštitile domaću poljoprivrednu proizvodnju.

«U tom slučaju bićemo prisiljeni blokirati granične prijelaze, rad institucija i tražiti da se mijenja ili struktura vlasti ili ćemo uzeti kontrolu granica u svoje ruke», izjavio je u Sarajevu predsjednik UPBiH Miro Pejić na konferenciji za novinare povodom tri godine protesta poljoprivrednika ispred zgrade zajedničkih institucija BiH.

UPBiH među ostalim očekuje da državni parlament usvoji zakon o zaštiti domaće proizvodnje i ako do toga dođe, kako je dodao Pejić, postoji mogućnost da se ti protesti prolongiraju i da vlasti dobiju još vremena da donesu kvalitetne odluke o zaštiti domaće proizvodnje.

Pejić je još jednom naglasio težak položaj poljoprivrednika, negativne uticaje na domaću poljoprivrednu proizvodnju i neaktivnost ili nesposobnost vlasti da reagiraju i zaštite ovu granu. Država i entiteti proglasili su poljoprivredu kao strateški interes i izrazili potrebu da se razvija, ali konkretnih pomaka nema.

"Danas smo u situaciji kada trpimo negativni uticaj Sporazuma o CEFTA-i i u situaciji kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju gdje nam se događa još jedan novi udar na domaću poljoprivrednu proizvodnju» kazao je Pejić.

Što se tiče državnog nivoa, prema njegovim riječima, gotovo ništa nije pokrenuto na formiranju ministarstva poljoprivrede, veterinarskih službi, institucija za zaštitu i kontrolu hrane, institucija za obilježavanje životinja i dr.