BiH
2

Protesti bivših uposlenika EUFOR-a i NATO-a u BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bivši uposlenici EUFOR-a i NATO-a u Bosni i Hercegovini najavili su za sutra proteste ispred baze NATO-štaba u Butmiru da bi zatražili isplatu naknada iz radnopravnih odnosa, jer im nisu uplaćivani doprinosi, regresi, naknade za topli obrok, za prijevoz i otpremnina.

Advokatska kancelarija Avde Salihbegovića i Hajrudina Kapetanovića zastupa više od 800 bivših uposlenika NATO-a i EUFOR-a putem koje su bivši radnici predali zahtjeve za odštetu sukcesivno od 2010. godine.

Advokat Salihbegović je kazao Feni da do danas nijedan zahtjev nije riješen niti je ova kancelarija upoznata kada će i zbog čega se ovi zahtjevi ne rješavaju.

Pojasnio je da nijedan sud u BiH nije nadležan da rješava ove zahtjeve, no aneksom Dejtonskog sporazuma je ugovoren dvostepeni postupak po ovim zahtjevima, što je preduvjet za tužbu u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Prema saznanjima ove kancelarije, oko 10.000 državljana BiH radilo je direktno ili indirektno za EUFOR i NATO.

"Mi ne organiziramo ove proteste, ali će biti nekoliko naših klijenata s obzirom na činjenicu da su od 2010. godine podneseni zahtjevi za naknadu iz radnopravnog odnosa. Osim što ni jedan od zahtjeva nije riješen nismo dobili ni informaciju šta se događa s tim zahtjevima", kazao je Salihbegović.

Istaknuo je da je advokatski tim nekoliko puta vodio razgovore s predstavnicima NATO-a i EUFOR-a, ali konkretnu informaciju o podnesenim zahtjevima za isplatu nisu dobili, dodajući da je upravo to i razlog zbog kojeg su protesti organizirani.

Najavio je da, ukoliko sutra ne dobiju odgovore, radnici će sukcesivno nastaviti organizirati proteste svaki mjesec dok ne dobiju prave informacije o isplati njihovih doprinosa.