BiH
0

Protesti bivših logoraša iz Ključa pred Sudom BiH

FENA
Predstavnici Udruženja logoraša iz Ključa i članovi porodica stradalih i nestalih Ključana u proteklom ratu okuplili su se danas ispred Suda BiH, izražavajući nezadovoljstvo zbog puštanja iz pritvora Marka Adamovića, koji se tereti za ratne zločine u tom gradu.

Kako je Feni kazao predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović, predstavnici spomenute populacije izrazili su neslaganje sa činjenicom da se Adamović brani sa slobode, a s obzirom na obim zločina počinjen na području Ključa 1992. godine.

Sudionici protesta zatražili su da se Adamović vrati u pritvor do okončanja sudskog postupka protiv njega, Vinka Kondića i Boška Lukića, istovremeno, zaprijetivši bojkotiranjem Suda BiH, ukoliko se ogluši o njihove zahtjeve.

Po Tahirovićevim riječima, zahvaljujući intervenciji policije izbjegnut je incident do kojeg je moglo doći nakon dolaska optuženog Adamovića na današnji nastavak glavnog pretresa.

Tahirović pojašnjava da je Adamović pokušao izaći iz automobila koji se zaustavio ispred sudionika protesta, a što je shvaćeno kao provokacija i što je izazvalo oštro negodovanje okupljenih.

Nakon smirivanja situacije, sudionici protesta, njih pedesetak ušlo je u sudnicu gdje su nastavili praćenje pretresa u ovom predmetu.

Vinko Kondić, Boško Lukić i Marko Adamović terete se za udruženi zločinački poduhvat, odnosno organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine na području Ključa tokom 1991. i 1992. godine.