BiH
0

Protest zbog pokretanja prekršajnog postupka protiv "Žena-žrtva rata"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" izražava protest zbog pokretanja prekršajnog postupka, koji je prije nekoliko dana protiv Udruženja "Žena-žrtva rata" i predsjednice Bakire Hasečić, pokrenula Komunalna policija Općine Višegrad, zbog, kako se navodi, bespravnog postavljanja spomen-ploče na Mostu "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu, 25. marta.

Pokretanje prekršajnog postupka, samo je još jedan pokušaj skretanja pažnje s odgovornosti općinskih čelnika i brojnih zločinaca, koji se slobodno kreću Višegradom, a koji su tokom 1992. okrvavili ruke, mučili, klali, silovali i ubili 3.000 Bošnjaka, u čiji je spomen 25. marta spomen-ploča bila postavljena, saopćeno je iz Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Umjesto prekršajne prijave, od čelnika Komunalne policije Višegrad, javnost očekuje informacije o mjestima pogubljenja i grobnicama, u koje su zakopali ubijene višegradske civile. Uposleni u Komunalnoj policiji, isto kao i čelni ljude Općine Višegrad o tome znaju mnogo, jer su i sami učestvovali u zločinima, navodi se u saopćenju.

Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" podržava akcije koje Udruženje "Žena-žrtva rata" organizuje, kako bi se upamtilo i svjedočilo o višegradskoj tragediji, kako nevino ubijeni ne bi bili zaboravljeni, a odgovorni prošli nekažnjeno.