BiH
0

Protest zbog napada na novinarsku ekipu RTV Mostar

FENA
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su najoštriji protest povodom napada na novinarsku ekipu Radio-televizije Mostar, koji se desio danas u prijepodnevnim satima u mostarskom naselju Donja Mahala gdje je ekipa ove RTV kuće obavljala novinarski zadatak.

Tom prilikom je nepoznata osoba metalnom palicom nasrnula na kamermana Admira Maslu i vozača Hasana Kajića, koji su zadobili povrede po vratu i ramenima. Bez fizičkih povreda prošla je novinarka Maja Burić, koja se sklonila u vozilo.

"Zaprepašteni smo ponovnim napadom na novinarsku ekipu i nastavljanjem nasilja nad medijskim uposlenicima tokom obavljanja čak i rutinskih novinarskih zadataka, kao što je snimanje neovlašteno uspostavljenog odlagališta otpada. Zahtijevamo od Policijske uprave Mostar da hitno istraži cijeli ovaj slučaj, utvrdi identitet napadača i prema njemu poduzme odgovarajuće mjere", navodi se u saopćenju.

Od početka 2008. godine Linija za pomoć novinarima registrirala je 18 napada na novinare i ugrožavanje novinarskih prava.