BiH
0

Protest zbog diskriminacije novinara tokom posjete princa Charlesa

FENA
Udruženje mladih novinara Republike Srpske (UMNO) uputilo je protest Ambasadi Velike Britanije "zbog toga što nije pružila mogućnost ravnopravnosti svim medijima u BiH koji su željeli da prisustvuju posjeti princa od Velsa Čarlsa i vojvotkinje od Konvola Kamile, bazi EUFOR-a u Ramićima kod Banje Luke".

"Pitamo se da li je u Velikoj Britaniji osnov javnog informiranja diskiminiranje medija?", navodi se u saopćenju Udruženja mladih novinara.

"Tražimo od predstavnika Ambasade da objasne svoj diskiminatorski postupak. Veliki dio javnosti BiH ostat će uskraćen za objektivnu informaciju o tom događaju zbog toga što mnogi predstavnici bh. medija nisu imali priliku da je prenesu. Sramota je da su brojni novinari ostali iza žice baze Ramića, a da je tek par novinarskih ekipa dobilo prliku da prate posjetu princa Čarlsa", navodi se u saopćenju UMNO RS-a.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola danas su boravili u bazi EUFOR-a u Ramićima kod Banje Luke kako bi prisustvovali proslavi povodom Svetog Davida, koji se slavi kao dan puka Velških gardista.

Sa princom od Velsa i vojvotkinjom Camilom su u bazu doputovali i ambasador Velike Britanije u BiH Metju Rajkroft, a goste su dočekali članovi Predsjedništva BiH.

Njegovo veličanstvo princ od Velsa je pukovnik Velških gardista i tokom parade, gardistima je dao praziluk koji se tradicionalno daje na Dan Svetog Davida.

To ima duboko simbolično značenje i pruža priliku vojnicima da se prisjete ponosne istorije svih onih koji su služili u Velškim gardistima.

Tradiciju davanja praziluka je 1915. godine započeo Džordž V i ona traje do dan danas.

Po programu posjete, Njegovo veličanstvo princ od Velsa, neće davati izjave tokom ovog događaja.

Nakon parade, britanski ambasador u BiH Metju Rajkroft upriličio je prijem za članove Predsjedništva BiH i druge visoke zvanice.