BiH
0

Protest upozorenja zdravstvenih radnika KC Banja Luka

Anadolija
Nekoliko stotina ljekara, medicinskih sestara i tehničara, te pripadnika nemedicinskog osoblja zaposlenih u Kliničkom centru Banja Luka održalo je polustani protets upozorenja kako bi još jednom skrenuli pažnju Vlade RS-a i javnosti na nepodnošljiv materijalni položaj u koji su dovedeni.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Osnovni razlog za današnji protest neisplata je septembarskih plata, no to je samo vrh ledenog brijega problema s kojima se više od godinu dana suočavaju zaposleni u KC Banja Luka, ali i u svim drugim zdravstvenim ustanovama RS.

"Osim redovne isplate plata u bruto iznosu, zdravstveni radnici okupljeni u tri strukovna sindikata (Sindikat KC Banja Luka, Strukovni sindikat doktora medicine i Strukovni sindikat medicinskih sestara i trehničara), oni traže izmjenu odluke Vlade RS o načinu reprograma dugova za doprinose koji nisu isplaćeni od avgusta prošle godine, na način da on ide na teret zarada zaposlenih", kazao je Željko Šukalo, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstvenih radnika  RS.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Očigledno je da Vlada nagomilane probleme prebacuje na rukovodstvo zdravstvenih ustanova, rekao je Šukalo, objašnjavajući da je stoga neophodno hitno održavanje tematske sjednice Vlade RS-a na kojoj bi se utvrdila strategija izlaska iz krize zdravstvenog sektora RS koji grca u dugovima od više stotina miliona KM.

"Nama je zaista dogorilo do nokata i Vlada je dužna osigurati redovne plate radnika, osigurati sredstva za rad u interesu naših pacijenata kojima su neophodni lijekovi. Po svim konvencijama Vlada je obaveza za zdravstveni sektor i zdravlje građana. Ne dirajte u nas, jer znamo odgovoriti“, poručio je Šukalo.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Sindikalno rukovodstvo poručilo je Vladi RS, ministru zdravlja i upravi  KC Banja Luka da je samo današnje okupljanje bilo u svrhu upozorenja, jer kako su naznačili, za stanje u zdratvstu odgovornost je podijeljena između Vlade, Fonda zdravstva i rukovodstava zdravstvenih ustanova RS-a.

"Ne budu li ispunjeni naši zahtjevi, krenut ćemo u radikalnije vidove sindikalne borbe“, odluka je zaposlenih u KC Banja Luka.