Zbog napada na Osmana Drinu
0

Protest Udruženja BH novinari i Linije za pomoć novinarima

FENA
Udruženje/Udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju policijskim strukturama u Zenici najoštriji protest u povodu fizičkog napada na Osmana Drinu, novinara Televizije IC iz Kaknja, koji se desio u Zenici 6. februara ove godine.

Kolegu Osmana Drinu napali su policajci Policijske uprave Zenica, a on je kasnije i sproveden u policijsku stanicu, u vrijeme dok se nalazio na novinarskom zadatku praćenja košarkaške utakmice u okviru Prve ženske lige BiH, podsjećaju iz Udruženja.

Također se navodi da "nanošenje fizičkih ozlijeda, brojne verbalne uvrede, nepriznavanje novinarske akreditacije i privođenje u policijsku stanicu novinara na radnom zadatku predstavljaju drastičan primjer kršenja prava na slobodan i siguran rad, ali i nečuven akt nasilja nad medijskim slobodama u Bosni i Hercegovini", te da je "nasilno i primitivno ponašanje policajaca direktno kršenje Pravila OSCE-a za policiju u postupanju s novinarima".

Ovaj bezočni napad na novinara Drinu je, uvjereni smo, u suprotnosti i s profesionalnim pravilima za rad policajaca u BiH, zbog čega očekujemo adekvatnu reakciju nadređenih u Policijskoj upravi Zenica, najavili su članovi Udruženja/Udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima.