Traže provođenje Zakona
2

Protest u Sarajevu: Zaštitite životinje!

Piše: Adnan Učambarlić
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu su, na Trgu djece Sarajeva, održani mirni protesti kojima se tražila dosljedna provedba Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja. Sarajevo se tako pridružilo i drugim gradovima iz BiH, Srbije i Hrvatske.

"Proteste su organizovali ljubitelji životinja, bez bilo kakvog udruženja ili pojedinaca. Traži se dosljedna provedba Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, kako u BiH, tako i u regionu. Protesti su istovremeno održani u Srbiji, Hrvatskoj i BiH. Ne znam da li bih tačno mogao pobrojati sve gradove u kojima se protesti održavaju, ali znam da se održavaju u Beogradu, Zagrebu, Bihaću, Cazinu, Banjoj Luci i Kruševcu, dok je Novi Sad, nažalost, morao otkazati. Protesti su počeli su u pet do 12, što bi trebalo da simbolizira da je krajnje vrijeme za rješavanje ovog problema", izjavio je za Klix.ba Adnan Smailbegović, predsjednik udruženja Avlijaneri.

Na protestu se okupilo stotinjak ljubitelja životinja, sa njihovim psima, kao i običnih građana. Pomoću transparenata, letaka i razgovora sa građanima pokušali su skrenuti pažnju na gorući problem nepoštivanja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

"Mislim da je neophodna dužnost svakog građanina Sarajeva da bude ovdje i da bude informisan i zna šta se dešava u našem gradu. Jedna ovako okrutna sredina nije primjerena ni pticama, ni psima ni građanima niti svima onima koji misle da njihova djeca trebaju odrasti u normalnoj sredini. Dopustiti nasilje nad psima i drugim životinjama je apsolutni preduslov da se to isto desi i vašoj djeci. Neophodno je podići glas. Ne smijemo se ponašati kao da ne vidimo i ne znamo šta se dešava oko nas. Neophodno je da se zakon provodi i da se politička vlast povinuje volji građana te da se tačno utvrde pravi krivci. Svaki krivac za ova dešavanja u društvu ima svoje ime i prezime. U ovom slučaju, to su načelnici općina u periodu od donošenja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, odnosno od februara 2009. godine, pa do danas. Zakon je bio vrlo decidan. Preciziran je rok od godinu dana u kojem je svaka općina morala da pristupi gradnji jednog azila. Vrlo je jasno, koliko općina – toliko azila. Nažalost, prošlo je nekoliko godina zloupotrebe od strane načelnika općina i općinskih vijeća. Ti su ljudi zloupotrijebili službeni položaj i doveli direktno do zloupotrebe budžeta i trošenja budžetskih sredstava. Neophodno je da se podigne krivična prijava i pozovu na odgovornost svi oni koji su doveli do ovakvog stanja. Priče koje pojedine političke stranke pokušavaju da proture, a to je mijenjanje zakona, služe isključivo pokušaju opravdavanja nezakonitog rada njihovih predstavnika vlasti", izjavio je za Klix.ba Senad Hafizović, jedan od učesnika protesta.