Udruženje BH novinari
0

Protest Sudu BiH i SIPA-i zbog napada na snimatelja TVSA

FENA
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Udruženje/udruga BH novinari i Linije za pomoć novinarima uputili su najoštriji protest Sudu Bosne i Hercegovine i agenciji SIPA zbog neadekvatne zaštite novinarskih ekipa koje prate suđenja za ratne zločine i tim povodom borave u dvorištu i prostorijama Suda, saopćeno je iz Udruženja.

U srijedu se desio novi incident ispred Suda BiH, kada je policajac Budimir Pantić iz policijske stanice Istočno Sarajevo fizički napao Zorana Roića, snimatelja Kantonalne televizije TV Sarajevo.

Policajac Budimir Pantić, u vidno alkoholiziranom stanju, vrijeđao je snimatelja, naguravo se sa njim i na sve moguće načine pokušao ga spriječiti u obavljanju profesionalnih novinarskih zadataka.

Cijeli ovaj incident se desio na mjestu gdje su bili prisutni profesionalni policajci - pripadnici agencije SIPA, koji su angažirani na zaštiti Suda BiH.

  • Iako su službenici osiguranja naknadno reagirali i spriječili daljnje nasilničko ponašanje policajca Pantića, zaprepašteni smo činjenicoma da je ovo drugi incident u posljednjih godinu i po koji se dešava u javnom prostoru Suda i čije su žrtve novinari i snimatelji. Očito je da pripadnici agencije SIPA i odgovorno osoblje Suda BiH nisu izvukli adekvatne pouke poslije prošlogodišnjeg napada Tasima Kučevića, više puta osuđivanog zbog teških krivičnih djela, na novinarku Federalne TV Vildanu Kurić - kaže se u saopćenju.

Dodaje se da je prosto neshvatljivo da se napad na snimatelja TV Sarajevo opet desio pred očima brojnih zaštitara i ispred institucije u koju se ulazi tek poslije posebnih provjera i mjera osiguranja. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je napadač aktivni policajac, da je na suđenje došao u alkoholiziranom stanju i da nije pokazao nimalo senzibiliteta za potrebe novinarskih ekipa koje su se jučer došle u Sud BiH sa namjerom praćenja suđenja za ratne zločine.

U saopćenju se navodi da za ovaj incident smatraju direktno odgovornim Sud BiH i agenciju SIPA, čiji se čelnici moraju javno očitovati o napadu na snimatelja TV Sarajevo.

Udruženje novinara zahtjeva hitnu istragu o ovom slučaju, poduzimanje zakonskih mjera prema napadaču Budimiru Pantiću, te osobama iz redova osiguranja Suda koje nisu poduzele adekvatne mjere i preduprijedile incident, saopćeno je iz Upravnog odbora Udruženja/Udruge BH novinari.