BiH
53

Radnici ZOI '84 će ključ preduzeća predati Vladi Kantona Sarajevo

Piše: E. S. H.
Foto: Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Grupa od oko 50 radnika okupila se i danas pred sjedištem firme u ulici Branilaca Sarajeva, nakon čega su se zaputili ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo tražeći isplatu plata i imenovanje rukovodstva preduzeća. Ispred zgrade Vlade KS im se niko nije obratio, pa su se vratili u zgradu preduzeća.

Nezadovoljni radnici se već šesti dan okupljaju ispred firme, a kako to nije dalo rezultate, danas su se uputli pred zgradu Vlade Kantona Sarajevo.

Jedan od radnika nam je rekao da je povod za proteste to što je danas trebala biti održana skupština preduzeća na kojoj je trebao biti izabran nadzorni odbor i v.d. direktora ZOI '84.

"Nekim ljudima je došlo do guše, ne mogu više, jer 10 mjeseci nemamo platu. Neki su i za to da se blokiraju saobraćajnice, vidjet ćemo šta će biti od toga svega", rekao je za Klix.ba radnik ovog preduzeća.

Radnicima se ispred zgrade Vlade KS niko nije obratio, pa su se odlučili krenuti naza prema zgradi preduzeća.

"Policija nas prati, idemo nazad trotoarom. Niko nema da nam se obrati, nemaju sluha za naše probleme", rekao je za Klix.ba Alija Hodžić, predsjednik Sindikata radnika preduzeća ZOI'84.

Hodžić nam je potvrdio navode nekih medija da su radnici spremni na samospaljivanje.

"Benzin je tu, ovo više nema nikakvog smisla. Neko će na kraju odgovarati ako se dese takve stvari, pa ljudi jednostavno više ne mogu. Mjesecima nemamo platu, a zdravstveno osiguranje nam nije uplaćeno od 2012. godine", rekao je Alija Hodžić koji se sa grupom radnika zaputio prema starom dijelu grada.

Radnici su pokušali blokirati saobraćajnicu kod Predsjedništva BiH, ali su ih pripadnici policije spriječili.

Nakon okupljanja ispred zgrade preduzeća, radnici su se obratili medijima govoreći o uzrocima koji su ih doveli do veoma teškog stanja. Radnici su se o daljnjim koracima dogovarali na sastanku Štrajkačkog odbora.

"Tražimo hitno zasjedanje Skupštine preduzeća na kojoj će biti imenovan Nadzorni odbor i v.d. direktora preduzeća radi rješavanja zahtjeva radnika. U slučaju da se pitanje hitnog zasjedanja ne riješi danas ili da radnici ne dobiju nikakvu informaciju radnici će poduzet radikalne mjere. Zaključat će sve objekte koji su u vlasništvu preduzeća što je dozvoljeno zakonom", rekao je Hodžić nakon sastanka.

Radnici su najavili da će ujutro u osam sati ključ od zgrade direkcije predati Vladi KS-a koja je vlasnik preduzeća. Time će biti blokirana i druga preduzeća koja koriste tu zgradu.

Radnici KJP ZOI '84 od 23. juna su u generalnom štrajku i potražuju deset plaća te penziono i zdravstveno osiguranje.