Mostar
0

Protest radnika Šuma Herceg-Bosne i HRT-a ispred HDZ-a 1990

FENA
Mostar
Mostar
Članovi Sindikata HRT-a Mostar i Sindikata Šuma Herceg-Bosne danas su zajednički organizirali mirne proteste ispred središnjice HDZ-a 1990 u Mostaru, jer tu stranku smatraju najodgovornijom za agoniju u kojoj se nalaze ta poduzeća.

Predstavnik Sindikata HRT-a Mostar Ivan Raguž kazao je u izjavi za novinare da više neće trpjeti višegodišnju agoniju oko statusa te medijske kuće, kao i njezino nefinanciranje.

"Agoniju nećemo dužiti, jer svi su imali dovoljno vremena da otklone uzroke ove bolesti. Odlučili smo 2. aprila isključiti sve svoje odašiljače, a o tome ćemo prije obavijestiti sve relevantne institucije", najavio je Raguž.

Inače, Sindikat HRT-a Mostar u općem je štrajku od 3. februara ove godine. Sindikat traži da se riješi status te medijske kuće, zatim isplatu devet zaostalih plata, isplatu zaostalih toplih obroka, te smjenu v.d. glavnog urednika HRT-a Mostar Tihomira Bradvice.

Predsjednik Unije neovisnih sindikata FBiH Josip Milić izravno je optužio HDZ 1990 za "katastrofalno" stanje u javnim medijima na hrvatskom jeziku, ističući da je ta stranka u vlasti u sve tri županije koje trebaju financirati HRT Mostar.

"U 2009. godini Vlada HNŽ-a nije izdvojila nijednu marku za ove medije, a najviše me uzrujava to što se predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Nedijlko Rimac ponaša kao da ga ovi mediji ne zanimaju", kazao je Milić.

Dodao je da narod neće više trpjeti da se "krade" od njega, te da se novac troši na predizborne kampanje i na skupe aute.

"Mi to trpjeti nećemo i to je poruka aktualnoj vlasti", kazao je Milić, najavivši da će sindikati svakih 15 dana održati prosvjed ispred središnjice HDZ-a 1990.

Što se tiče zahtjeva Sindikata Šuma Herceg-Bosne, Milić je kazao kako je Damir Ljubić, član HDZ-a 1990 i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prije tri mjeseca obećao da će sindikalne zahtjeve ispuniti, ali da do sada nije ništa učinjeno.

"Iako je obećao, do sada nije ništa učinio, a od Damirovih obećanja ljudi ne mogu živjeti", kazao je predsjednik Unije neovisnih sindikata FBiH.

Članica Sindikata Šuma Herceg-Bosne Mirjana Zovko ponovila je da se od obećanja ne može živjeti te da ne traže ništa što im ne pripada.

"Ne tražimo ništa što nije naše. Tražimo da nam vrate dostojanstvo jednog čovjeka, zdravstveno osiguranje i zarađene plaće", kazala je Zovko, dodavši da su prošle sedmice imali sastanak s ministrom Ljubićem, ali da se stanje nije promijenilo.

"Stanje u našem poduzeću je tuga, jad, pa opet tuga", kazala je Zovko, podsjetivši da nisu primili 17 plata, tople obroke, te da im četiri godine nije uplaćivano mirovinsko, a tri godine zdravstveno osiguranje.

Sada samo tražimo da nam se žurno isplate tri plaće kako bismo dostojno obilježili Uskrs, kazala je Zovko.

Prosvjed je, među ostalima, podržala mostarska Udruga umirovljenika te Sindikat Dječjih vrtića Mostar.

Za vrijeme trajanja prosvjeda niko od predstavnika HDZ-a 1990 nije se obratio okupljenima, a u nedavnom su priopćenju organiziranje današnjeg prosvjeda nazvali "manipulacijom sindikalnih vođa s političkim zadaćama".

U tom su priopćenju istaknuli da su davno prepoznali političke motive i aktere kao i one koji vuku konce iz sjene i usmjeravaju tešku situaciju zaposlenika na HRT-u Mostar protiv, kako navode, predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i HDZ-a 1990.